Članek
Anja Bah Žibert, govor 11. 2. 2015
Objavljeno Feb 16, 2015

Križev pot slovenskega naroda

Pilat obsodi Jezusa na smrt

Komunizem pravzaprav ni sistem, je bolezen, ki se zazre v vse pore naroda in ga razjeda. Od znotraj in od zunaj. Tisti, ki mu niso pokleknili, so bili prisiljeni zapustiti  svoje domove in domovino. Drugi so bili zaprti, preganjani, onemogočeni, veliko njih pa je bilo zverinsko umorjenih. Kot potepuški psi, brez grobov. Komunistični pilat si je poskusil umiti roke s prekrivanjem, zanikanjem in opravičevanjem dejanj.

A krvavih  rok ni moč skriti ali izprati. Bolj kot jih skrivajo, bolj so umazane. Komunizem je obsodil narod na smrt!

 

Jezusu naložijo križ!

Komunizem je  narodu posrkal ljubezen, ga razdvojil, ga ustvaril sumničavega in ga priklenil na verige. Izčrpan od pravljic enakosti delavskega ljudstva, iluzije, da je vse naše, mahanja  tovarišu maršalu u v Diorjevi  obleki. Izčrpan od življenja v strahu in pomanjkanju na vseh področjih. Narod je moral nositi križ svojega mučitelja.

 

Jezus pade prvič pod križ!

Narod strt od vseh umazanij sistema, pade. In ko udari ob dno se zave, da je potrebno vstati. Vstati in obstati. Slovenski narod začuti dolg  svojim prihodnjim rodovom. Ptič Feniks se prebudi v pomladi in narod mu pomaga razpreti krila. Narod se iztrga  iz verig zla. Začuti, da kljub teži križa, zmore! Šli smo naprej, čeprav so deli nerazkrojenega zla strašili, da so to le sanje.

 

Jezus sreča svojo mater

Narod je končno srečal in objel  svojo mati domovino Slovenijo. Dolga in težka je bila pot do nje. Potrebno je bilo veliko poguma, žal tudi žrtev. Od takrat smo neločljivo povezani. Morda smo v materinem objemu in zanosu nekoliko zaspali in dovolili, da se zlo ponovno sestavi. Spretno je menjal svojo podobo.

 

Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ

Na naši poti je bilo ogromno Simonov, ki so nam pomagali. Postali smo člani EU, NATA...postali smo del družine Evropskih narodov. Marsikatero oviro smo premagali a spregledali, da je zlo zvito in da postavlja nove ovire. Preveč smo se zanašali in pričakovali od Simonov iz Cirene. Svoje temeljne probleme moramo rešiti sami!

 

Veronika obriše Jezusu obraz

Bili so svetli trenutki. Zdelo se je, da bo želja po boljšem, premagala vse ovire. Da bomo sposobni na različnosti graditi naprej. Za blaginjo slovenskega naroda. Bili smo vzor številnim drugim.

 

Jezus pade drugič pod križem

A ti trenutki so bili prekratki, da bi lahko preorali slovensko njivo in omogočili, da kakovostno  seme zraste povsod. Črni oblaki so se nakopičili.

Narod je nasedel obljubam, da prihaja le prijeten dež, ki bo prinesel sladke spremembe…da bo zemlja obrodila še hitreje in bolje. A šlo je le za premišljeno in uspešno prevaro zla. Doživeli smo nov padec.

 

Jezus nagovori jeruzalemske žene

Mnogi so se ustrašili, drugi razbežali, tretji so bili mnenja, da sploh ni tako hudo, kot želijo prikazati nekateri. Pomembni so bili oni sami in njihov lastni interes. Narod pa je plačeval. Napajali so se z njim, ga izkoriščali, da so sami bogateli. Skoraj nič več ni bilo svetega.

Nekateri pa so kljub vsemu, našli moč. Moč za stvar! Kljubovali in se borili naprej!

 

Jezus pade tretjič pod križem

Interesi naroda so ostali daleč zadaj. Padec je bil neizogiben. Zlo pa je  samo še dobivalo na svoji moči. Ves čas so ga pridno pitali slovenski medijski koverniji.

Narod, sit padcev je pričakoval rešitelja. Še številčneje so se pojavljali lažni preroki, ki so izkoristili zbegan narod.

 

Jezusa slečejo

Dovolili smo, da je zlo sleklo zdravega duha. A to nas je zdramilo.

Danes se zopet povezujemo in vztrajamo, da zdrav duh vendarle prevlada. Da zavladajo pravica, resnica in poštenost. Pred sodiščem to počnete mesece v dežju, mrazu, vetru…a vaša srca ostajajo na strani sonca!

Aleš, Robert, Marjan, Darja, Mojca, Anka, Zdenko, Borut, Iva...in številni drugi ste zgled in vest, da je vredno in da moramo  vztrajati! 

 

Jezusa pribijejo na križ

Zlo želi zdrav duh naroda zamenjati s kričači pretekle ideologije, ki za svojimi dodelanimi in medijsko promoviranimi podobami, ponujajo lažno zlato preteklosti. Meseci z mesca v Diorjevih oblačilih govorijo o proletariatu. Tam smo že bili in trpljenja tistega časa ne bomo pozabiti. Tudi naši otroci morajo poznati grozote rdeče zvezde - najhujši žebelj našega naroda.

 

Jezus umre na križu

Ura resnice je vse bližje. Bolj, ko govorimo o njej, prej bomo v njej zaživeli. Kalvarija naroda se bo končala in vsi tukaj zbrani in ostali enako misleči, bomo zmogli in premagali zlo.

 

Jezusa snamejo s križa in ga položijo materi v naročje

Mati domovina ostaja z nami. Z njo smo povezani bolj kot kdajkoli prej. Zanjo je vredno vse to. Ker jo ljubimo, se zanjo bojujemo in molimo.

Rojeva se podoba drugačne, boljše Slovenije.

 

Jezusa položijo v grob in tretji dan vstane od mrtvih

Čas našega vstajenja je vse bližji. Kljub trpljenju in udarcem, kljub poniževanju in  bolečini. Trnje bo rodilo najlepši cvet- svobodo slovenskega naroda.

 

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk