»Smo v obdobju privatizacije profita in socializacije izgub, po načelu: ko zaslužim, je moje, ko izgubim, plačamo vsi,« je kritičen sin dr. Jožeta Pučnika. V nadaljevanju objavljamo prispevek Gorazda Pučnika s shoda Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani.

»Odločil sem se, da zadevo Patria smatram kot trenutno zaključeno. Ponovno je aktualna zadeva Trenta. Protikorupcijska komisija očita Janezu Janši, da ni pojasnil, ni prijavil ali prijavil z zamudo skupno 210 tisoč evrov prihodkov.

Prvi očitek se glasi, da je leta 1992 kupil zemljišče in hišo v slabem stanju, po 13-ih letih pa je nepremičnino prodal in prekomerno zaslužil. Dejstva pravijo drugače in ni zapleteno. Travnik in hiša v kateremkoli stanju imata svojo vrednost. Na taki lokaciji gradbenega dovoljenja ne pridobiš kar tako. Tako je tudi prav. A če leži obstoječa hiša na kmetijski površini, je to ravno tako, kot če bi imel zazidljivo parcelo. Namreč, hišo lahko popraviš, prilagodiš potrebam in tako naprej.

Kdorkoli rad zahaja v hribe, bi imel hišo v Trenti. Kdor ima rad morje, bi imel hišo pri morju. Zato so take lokacije zaželene in imajo svojo ceno. Kaj se je zgodilo v dvajsetih letih? Cene vseh lepših zemljišč na Primorskem so se dvignile. Da ne govorimo o tistih v bližini morja. To potrjujejo cene na tržišču in kupoprodajne statistike. Tudi tiste v Trenti in okolici. To ne piše v katastrih. Katastrske vrednosti se razlikujejo od kupoprodajnih in so po navadi bistveno nižje.

Je to tako zapleteno? Pri Lipici je prijetno zemljišče s staro hišo - par tisoč kvadratnih metrov in hiška s streho v kritičnem stanju. A nekaj sto metrov stran je konjušnica in golf igrišče. Katastrska vrednost je slabih 15 tisoč evrov. Mislite, da bi jo lahko dejansko kupili za 150 tisoč evrov? O tem lahko samo sanjate. Za tisto ceno bi lahko dobili bližnje zemljišče, na katerem je nekje menda stala hiša. Obstaja še vidna klet, torej je možnost, da bi na tem mestu rekonstruirali hišo, ki je bila nekoč. Mogoče poznate izkušenega odvetnika ali prodajalca, ki tega ne bi vedel? Jaz ne. Trdim, da to ve kdorkoli, ki konkretno razmišlja o nakupu, izgradnji ali prodaji hiše.

Je to res tako zapleteno? Ni. Zakaj torej tako površno sojenje o tako enostavni zadevi? Na papirjih protikorupcijske komisije je Janša na tak način zaslužil dobrih 100 tisoč evrov. Tržišče pa pravi, da je prodal prej slabo kot dobro. A tržišče ne piše časopisov.

Veste, to je enostavno obrekovanje. No, če to ni obrekovanje, obstaja alternativa: Če je res, da je Janša kriv, ker ni prodal po katastrski vrednosti, in da ga je kupec v bistvu podkupil, naj bodo obsojeni vsi, ki so prodali nepremičnino za višjo ceno, kot je katastrska. Mogoče bo, iz doslednosti, to predlagal minister za pravosodje. Zanima me, če je to vizija vlade ali samo sedanjega ministrstva za pravosodje.

To bo samo eden izmed 167. in več sodnih postopkov na račun voditelja ene opcije v Sloveniji. Bo, ker ga napovedujejo, prav za zadevo Trenta.

Trdim, da se te vrste obrekovanje izplača samo, ker je nekaterim precej jasno, da nismo v obdobju divje privatizacije, ampak v obdobju privatizacije profita in socializacije izgub, po načelu: ko zaslužim, je moje, ko izgubim, plačamo vsi.

V ponos mi je, da sem tu z vami.