Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 216.

Spoštovani,

pravosodje nadaljuje z zlorabami. Neverjetno je, da so obsodili fotografa in novinarja, ker je slikal bivšo predsednico vlade v hramu demokracije, parlamentu. S tem dejanjem je sodnica dokazala, da ne razume demokracije in ustavnih načel, ki zagovarjajo svobodo govora. Fotografiranje politikov v Državnem zboru ni in ne more biti kaznivo dejanje. Temu nedemokratičnemu načinu poskusov postavljanje totalitarne sodne prakse se je potrebno odločno upreti in jasno povedati, da si svobode izražanja, svobode govora, svobode fotografiranja ne bomo pustili odvzeti.

"Smo v obdobju privatizacije profita in socializacije izgub, po načelu: ko zaslužim, je moje, ko izgubim, plačamo vsi," je v svojem nagovoru vztrajnikom dejal sin dr. Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik. Stanje v Sloveniji kliče po nujno potrebnih spremembah, zato v Odboru 2014, ki predstavlja največje gibanje za človekove pravice po Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin iz leta 1988, na miren, kulturen in dostojanstven način glasno sporočamo, da so v slovenskem pravosodju nujno potrebne spremembe, brez katerih ni mogoč izhod iz vsesplošne gospodarske in socialne krize. Aktivno se zavzemamo za reformo slovenskega pravosodja - za javnost oz. transparentnost sojenja ter osebno odgovornost sodnikov in tožilcev za njihovo delo. Vse to je samoumevno v demokratičnih državah, v Sloveniji pa je bilo do pred kratkim celo prepovedana tema, o kateri se v javnosti ni smelo govoriti. Odbor 2014 je s svojim delovanjem to že spremenil in spodbudil široko javno razpravo o teh vprašanjih. Sedaj pa je potrebno doseči še spremembe, ki bodo slovenskemu pravosodju, sodnikom in tožilcem omogočile, da bomo državljanke in državljani lahko začeli zaupati temu sistemu, ki ima v rokah naše življenjske usode.

Da se je kolo sprememb pričelo vrteti ste poskrbeli tudi vi vztrajniki. V svojem nagovoru vztrajnikom je Marijan Pojbič dejal: "Zgolj vi, vztrajniki, aktivno potiskate kolo spremembe visoko navkreber. Žal je pred nami še visok hrib. Tudi sami bomo zmogli to kolo potisniti do vrha, a če nas bo več, če se nam bodo aktivno pridružili tudi vsi tisti, ki se zavedajo usodnosti trenutka, bo šlo lažje. In predvsem hitreje. Ko bomo končno na vrhu in se bo vzpetina obrnila v strm klanec, bo šlo samo od sebe. Spremembe se bodo zgodile hitro in nepovratno. Kot snežena kepa, ki se na koncu klančine zaleti v skalo, tako se bodo razleteli ostanki komunistične tiranije. In na onstran hriba bomo vsi skupaj svobodno zadihali."

Spremembe v slovenskem pravosodju so nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji, zato vas v skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 4. marca 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bodo nagovorili: Zvonko Černač, Ljubo Žnidar in Dragica Kotnik.
 
Vljudno vabljeni!
 
Odbor 2014, 4. 3. 2015