Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 217!

Spoštovani,

slovensko pravosodje je še vedno rak rana sodobne slovenske države in družbe. Javnomnenjske raziskave kažejo zelo nizko stopnjo zaupanja državljank in državljanov Republike Slovenije v pravosodni sistem države. To pa postavlja vprašanje ali sodišča, ki imajo tako nizko zaupanje v svoje delovanje, sploh lahko sodijo v imenu ljudstva - taistega ljudstva, ki ne verjame več v njihovo pravičnost in poštenost. Slovenska tako politična kot strokovna elita pa kot da se jih erozija pravne države ne dotika pa čeprav Slovenijo pestijo resni problemi, kot so kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin zaradi zlorab pravosodja in erozija politične kulture ter razpad demokratičnih vrednot, kar pa lahko vodi v razkroj demokratične in pravne države.

Evropska komisija v tretjem pregledu stanja v pravosodju v državah članicah ugotavlja, da se je že tako nizka stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja v Sloveniji še poslabšala. Podatki kažejo, da se je zaznana neodvisnost pravosodja v preteklih treh letih v večini članic izboljšala ali ostala stabilna, a v Sloveniji se je že tako nizka stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja še poslabšala, je opozorila evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova. Slovenija je tako peta najslabša država članica in takšno stanje, kot dandanes vlada v našem pravosodju lahko med drugim negativno vpliva tudi na investicije.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da neučinkovitost pravosodja na koncu koncev najbolj prizadene ravno nas - državljane, ki bi jim omenjeni sistem moral služiti, a jih trenutno zgolj ovira, saj večkrat ravna nestrokovno, nelogično, pristransko, počasno, neživljenjsko in mehansko. Vsaka uspešna in stabilna demokracija temelji na odprti družbi, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena, zato so spremembe v slovenskem pravosodju nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji. V skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vas vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 11. marca 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bodo nagovorili: dr. Stane Granda, Suzana Lep Šimenko in France Cukjati. Shod Za vladavino prava pa bo s petjem popestrila tudi pevka Jožica Svete.

Vljudno vabljeni!
 
Odbor 2014, 11. 3. 2015