Članek
Gnili sadež
Objavljeno Mar 18, 2015

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 218.

Spoštovani,
 
vemo, da krivic ne dela samo Vrhovno sodišče v Ljubljani, ampak sodnice in sodniki po vsej državi. To je v svoji analizi sodb Ustavnega sodišča ugotovil tudi prof dr. Lovro Šturm. Iz njegove analize izhaja, da so slovenska sodišča v zadnjih desetih letih vsaj v 442 primerih kršila Ustavo RS in človekove pravice ter temeljne svoboščine. Po podatkih Evropskega sodišča za človekove pravice so slovenska sodišča ravnala napačno v vsaj 300 primerih, iz  letnega poročila Varuhinje človekovih pravic je razvidno, da narašča število državljanov, ki menijo, da so jim bile v sodnih postopkih kršene človekove pravice, v kar 7,4% primerov se pritožbe smatrajo kot popolnoma upravičene. Krivice zaradi zlorab pravosodja tudi ta trenutek trpinčijo tisoče ljudi po vsej Sloveniji.

V Odboru 2014 s shodi želimo spodbuditi sodnice in sodnike, tožilke in tožilce, da odgovorno opravljajo svoje delo, hkrati pa tudi, da se sami kritično opredelijo do kolegic in kolegov, ki delajo krivice ter mečejo senco na celoten njihov ceh. Dobrim, strokovnim in poštenim sodnicam in sodnikom, tožilkam in tožilcem želimo pomagati, da sami uredijo lastne vrste preko organizacijske strukture sodstva in tožilstva ter preko stanovskih organizacij.

"Včasih se mi zdi, da smo v želji po pravični in sodobni demokratični družbi, za katere medsebojne odnose naj skrbi vladavina prava, za to pa zaupanja vredne sodne inštitucije, nekje obtičali. Naš protest pa kot da naslovljenih ne zanima, ali se jih ne tiče, ljudje pa kot da so se vdali v usodo neuspeha," je pred Vrhovnim sodiščem izpostavila Suzana Lep Šimenko. "Kakšen je posamezni predstavnik takšne oblasti, ki razsoja v imenu ljudstva in krši temeljne človekove pravice in svoboščine? Spoštovani, to je posameznik, ki ne sodi v te vrste, je gnili sadež, ki gnije med zdravimi in zato med zdrave ne sodi," je zaključila v svojem nagovoru vztrajnikom.

Vsaka uspešna in stabilna demokracija temelji na odprti družbi, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena, zato so spremembe v slovenskem pravosodju nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji. V skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vas vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 18. marca 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bodo nagovorili: dr. Ivan Štuhec, Alenka Jeraj in Maja Bašelj. Prav tako se nam bo pridružil tudi Roman Leljak.

Vljudno vabljeni!
 
Odbor 2014, 18. 3. 2015

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk