Članek
Alenka Jeraj, govor 18. 3. 2015
Objavljeno Mar 20, 2015

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki! Pred Vrhovnim sodiščem smo, ste preživeli že eno poletje, jesen, zimo. Pred nami je pomlad in čas je, da ta zaveje tudi v pravosodju. Kje so poštene sodnice in sodniki, da se ne oglasijo ob katastrofalnih podatkih v zvezi s sodniki in pravosodjem?

Evropska komisija je v tretjem pregledu stanja v pravosodju v Sloveniji ugotovila, da se je že tako nizka neodvisnost pravosodja še poslabšala. Ob taki novici bi morali zvoniti vsi alarmi. Na podlagi podatkov iz let 2013 in 2014 je po neodvisnosti sodstva Slovenija peta najslabša članica. V večini članic se je neodvisnost v preteklih letih izboljšala ali ostala stabilna, le v Sloveniji, Bolgariji in Španiji se je poslabšala. In to ob vsem opozarjanju in predlogih, da je potrebno v pravosodju marsikaj spremeniti. Seveda to ni mogoče, če na ključnih mestih ostajajo ljudje, ki tega niti niso sposobni, niti ne želijo. Niso sposobni niti ohranjati stanja, pač pa se pod njihovim vodenje še poslabšuje. Do kdaj, gospodje; Branko Masleša, Zvonko Fišer, Janez Vlaj in Goran Klemenčič? Zapustite odgovorna mesta, ki jim niste kos? Še več. Nikoli jih ne bi smeli zasesti, saj ste ravnali v nasprotju z Ustavo RS, kršili človekove pravice, namesto da bi delili pravico, ste posameznikom delali krivico.  Ne morete biti sedaj tisti, ki naj bi varovali človekove pravice. S svojim ravnanjem v preteklosti ste pokazali, da vam je za to malo mar. Zato od vas pričakujemo, da svoja mesta prepustite poštenim, sposobnim in ustavi zavezanim pravnikom.

Evropska komisija je opozorila tudi na to, da smo po številu sodnikov na prvem mestu. Na prvem mestu smo tudi po usposabljanju sodnikov, daleč pred drugimi državami. Kaj torej ne funkcionira. Če teh največ sodnikov med članicami EU tako uspešno usposabljamo, bi morali biti sodni postopki, kvalitetni in kratki. Ne pa da imamo največ zaostankov. Česa se torej učijo naši sodniki? Hodijo na dopust na mednarodna izobraževanja ali kaj, da od tega ni nobenega učinka? Še celo vsako leto bolj neodvisni so. Skratka gredo v napačno smer.

Sodbe, ki jih izrekajo naša sodišča, padaj na višjih inštancah, mnogo njih tudi na evropskem sodišču za človekove pravice.

Evropska komisija je ugotovila tudi to, da slovensko sodstvo porabi mnogo več sredstev kot v drugih državah. Torej, smo po porabi nad evropskim povprečjem, učinka pa ponovno nobenega. Po številu nerešenih primerov in trajanju reševanja sodnih primerov smo v povprečju, po neodvisnosti sodstva pa vsako leto manj uspešni.

Kaj je rešitev? Manj sodnikov, manj denarja? Ker z veliko sodniki in veliko denarja so podatki porazni.

Če bi bila Slovenija normalna država bi se ob podatkih, ki sem jih naštela pravosodni minister in najbolj odgovorni v tej državi pogovorili in prinesli rešitve, ne pa na radiu razlagali, kako dobro sodstvo imamo. Ker pa Slovenija ni normalna država in ker so ta trenutek najbolj odgovorni ljudje v pravosodju ravno tisti, ki so tako stanje povzročili, zahtevamo in pričakujemo, da svoja mesta prepustijo mladim in sposobnim pravnikom, ki so jih odgnali v tujino, da jim ne bi nastavili ogledalo in ne bi opozarjali na njihove napake.

Zahtevamo in pričakujemo, da bo Slovenija pravna država!

Brez vas Branko Masleša, Zvonko Fišer, Janez Vlaj in Goran Klemenčič.

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk