Članek
Jelka Godec, govor 8. 4. 2015
Objavljeno Apr 13, 2015

Spoštovani Tovariši in tovarišice, po petindvajsetih letih prvih večstrankarskih volitev nas/vas takole naslavljajo v DZ. Po petindvajsetih letih nam govorijo, da je domoljubje ideološka tema. Po vseh teh letih še vedno na ljubljanskem gradu ne visi slovenska zastava.

In po petindvajsetih letih v prvi vrsti ob osamosvojitvenih obletnicah sedijo ljudje, ki so nasprotovali samostojni Sloveniji.

Želela bi spregovoriti o domoljubju.

V SDS smo predlagali, da se v zakon o šolstvu vpiše, da je potrebno vzgajati z obsodbo vseh totalitarizmov in vzgajati za svobodno družbo.

Naleteli smo na zid, ki ga ni mogoče opisati.

Samo nekaj cvetk iz seje DZ, kjer se je obravnavala omenjena tematika:

NOB je bila najbolj svetla točka slovenske zgodovine.

Pod oznako totalitarizma skuša desnica izenačiti nacizem, fašizem in komunizem, pri čemer ji gre le za demonizacijo slednjega.

Ne želimo spodkopavanja kakovostnega, dostopnega in ideološko neobremenjenega sistema vzgoje in izobraževanja.

Domoljubje pomeni izobesiti zastavo na gradu, pomeni izobesiti zastavo ob državnih praznikih, pomeni varovati domovino Slovenijo, govoriti slovenski jezik, imeti svojo identiteto in tako naprej.

Za preživetje naroda je pomembno, ne le materialna blaginja, ki jo seveda želimo dati otrokom, temveč tudi v kakšnem kulturne duhu vzgajamo mlade.

Da jih vzgajamo v zavesti, da so Slovenci, da so ponosni na svoj narod. Da spoznajo svojo identiteto, da znajo braniti lasten jezik, kulturo in zgodovino.

Slovenski narod ni bil nikoli uperjen proti nekomu drugemu, ampak smo se borili za svoj obstoj, na tem ozemlju, kjer smo danes. In da živimo v samostojni Sloveniji.

Poveličevanje totalitarnih režimov v današnjem času ne temelji na ustavnih demokratičnih vrednotah, ampak na vrednotah režima pred osamosvojitvijo. In oblačenje v pionirčke in v partizane, mahanje z jugoslovanskimi zastavami simbolizira nekdanji totalitarni režim. In vsako poveličevanje takšnega režima je protiustavno.

Obsodba totlitarnih režimov ni izum SDS, ampak je totalitarne režime: nacizem, fašizem in komunizem obsodila EU. Sprejeta je bila resolucija Evropskega parlamenta iz leta 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu ko so obsodili vse, od fašizma, nacizma do komunizma.

Nas pa obsojajo, da si izmišljujemo neke nove pravne in osnovne vrednote.

Pred 25 leti so takrat ob prvih večstrankarskih volitvah dejali:

Jože Mencinger, SDZS: V parlamentu bi se zavzemal za zasebno lastnino in za zaščito delavcev, ostro pa bi nasprotoval kraji družbene lastnine.

Eno so besede, drugo dejanja.

Franco Juri, ZSMS – Liberalna stranka (ZSMS): Želim preprečiti, da bi iz Jugoslavije nastala konfederacija manjših držav.

Janez Janša, Slovenska demokratična zveza (SDZ): V parlamentu bi se predvsem zavzemal za zagotovitev varstva človekovih pravic, tudi če bi bil izvoljen, pa bi še naprej delal tako, kot sem doslej.

Le Janez Janša je udejanjil svoje takratne besede in jih še udejanja.

Danes tisti, ki so zavirali osamosvojitev ali ji celo nasprotovali sedijo v prvih vrstah in se tolčejo po prsih. Osamosvojitelje pa preganjajo in zapirajo.

Potrebno bo vstati. Ponovno vstati.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk