Članek
Jure Ferjan, govor 1. 4. 2015
Objavljeno May 04, 2015

1. APRIL – DAN NORCEV ALI SLOVENSKI POLITIČNI VSAKDAN

Na prvo aprilski dan – dan norcev, se uvodoma lahko pošalimo in rečemo, da slovenska vlada dela dobro. Ja … Še danes je težko to reči. Vendar danes, ampak samo danes, človeku pa tudi medijem ne moremo zameriti norčavosti. V nadaljevanju se bomo ustavili na 3 postajah, ki bodo povedale nekaj o aktualnem družbenem političnem dogajanju v naši domovini, ki žal še vedno ni izšla iz krize, zahvaljujoč prav norčavosti in sprenevedanju, ki pa v Sloveniji, žal,  ne traja zgolj 1 dan v letu.

1. postaja je postaja na kateri se bomo zazrli v ministrsko ekipo, sicer samooklicanega najbolj moralnega človeka v Sloveniji. Vladna ekipa je prerešetana z raznimi aferami, ki pretresajo vlado, politiko in na splošno slovenski družbeni prostor. Vendar nekatere zgodbe stvari le pretresejo, karavana gre mimo, »grešni kozli« pa ostanejo nekaznovani za svoje napake in sprenevedanje, njihovo neznanje in/ali nekorektnost pa še naprej zastrupljajo našo državo. Kje iskati ilustrativen primer niti ni potrebno povedati. Za trenutek se ustavimo na vročem ministrskem stolčku na Ministrstvu za Izobraževanje, ki je odnesel ministrico Stanko Setnikar Cankar, sicer »težko« več kot 600 000 EUR, zdaj pa nam bo verjetno prinesel še rekordno hiter odhod ministrice, ki ima za konkurenco vikend ministra, ki ni dolgo zdržal v vladni ekipi, ki naj bi rešila Slovenijo. Tukaj je tudi obrambni minister, ki se mu stolček pošteno trese in je zgolj vprašaje časa, kdaj bo premier začel postopek iskanja novih potencialnih kandidatov. Našteli smo že »lepo« druščino, ki ji ni in ni videti konca, kaj vse se bo še zgodilo, pa bo pokazal čas.

Naša 2. postaja je nedavno sprejet Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih oz. t.i. famozni ZZZDR, ki naj bi po pretirani promociji slovenskih medijskih akterjev prinašal napredek in korak naprej v slovenski družbi. Pa je temu res tako? Je oz. bo Slovenija zaradi tega zakona boljša država? Ekonomsko bolj stabilna, gospodarsko in miselno bolj odprta in predvsem, ali bo Slovenija zaradi tega bolj moralna in pravična? Skupek retoričnih vprašanj, ki imajo svoj odgovor v sistemskih reformah, ki pa se jim Vlada Mira Cerarja še ni uspela posvetiti, na žalost se jih še dotaknila ni. Jasen pokazatelj dejanskega stanja, na tej točki, je več kot 48 000 zbranih podpisov, ki se jih očitno aktualna koalicija še kako boji … Konec koncev zgodba še ni zaključena in bomo na epilog morali še počakati.

Vse to nas pripelje do 3. postaje, kjer se bom zgolj vprašal: »Kam vse to pelje?« Zakaj se ukvarjamo stvarmi, ki niso temeljnega pomena za izhod iz krize. Škoda je, ima naša Vlada čas zgolj za ideološke teme in preusmerjanje pozornosti, nima pa energije ali želje za reševanja prezadolžene države, vzpostavljanja stabilnega bančnega sistema in ponovnega zagona gospodarstva.

Prišli smo do konca tega kratkega nagovora, vendar, kljub zaključku, ostajam na tem vlaku, ki pelje v svobodno in pravično prihodnost in za to se splača vztrajati in žrtvovati, kajti domovina Slovenija nam bo hvaležna. Vztrajali bomo do konca in uspelo nam bo. Srečno Slovenija!

Jure Ferjan

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk