Članek
mag. Andrej Aplenc, govor 22. 4. 2015
Objavljeno Apr 30, 2015

Zbiramo se v podporo Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču.

Po poročanju medijev naj bi ta teden bila objavljena sodba ustavnega sodišča. Kakšna bo sodba, ne bom ugibal, pričakujem pa, da bo taka, da bo omogočila vsem trem pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Te so bile vsem trem kršene v vseh teh letih, ko je potekal proces Patria.

Od afere JBTZ je bila namera tranzicijske oligarhije odstraniti Janeza Janšo iz političnega prizorišča. Bil je in je še moteč zato, ker se zavzema za pluralistično demokracijo, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in na pravni državi. Moteč je tudi zato, ker predstavlja grožnjo tranzicijski oligarhiji pri tem, da se ta s paralegalnimi finančnimi manevri polasti finančnih vzvodov v gospodarstvu, kar bi ji omogočalo tudi ključni politični vpliv.

Nedavno je ta oligarhija že lansirala dodatne sodne napade na Janeza Janšo, ki naj bi imel skoraj 500 tisoč evrov premoženja neznanega izvora, in na Toneta Krkoviča, ker naj bi se po neki anonimki dogajali umori v njegovi hiši. To je nadaljevanje poskusov diskreditacije Janeza Janše, kateremu je že pred osamosvojitvijo UDBA sledila in mu prisluškovala, potem je bil obsojen na jugoslovanskem vojaškem sodišču v procesu JBTZ, potem je sledila Depala vas, potem so sledili poskusi diskreditacije v času predsedovanja Slovenije EU, potem je bila aranžirana afera Patria, čemur je sledila še odločba senata Komisije za preprečevanje korupcije. Priča smo nadaljevanju več kot 170 političnih, upravnih in pravosodnih ukrepov proti Janezu Janši, ki trajajo že dolgo vrsto let.

To je edinstven primer v Evropi. Je tudi dokaz za to, kako krčevito se tranzicijska oligarhija s pomočjo tistega dela sodne oblasti, ki ji je ideološko blizu, upira temu, da jo ne bi povozil čas.

Resolucija Sveta Evrope št. 1096, ki je bila sprejeta leta 1996, pravi:

Cilji tranzicijskega procesa so ustvariti pluralistično demokracijo, ki temelji na pravni državi in spoštovanju človekovih pravic. Cilji tranzicije so ločitev treh vej oblasti, medijska svoboda in razvoj civilne družbe. Resolucija tudi pravi, da če tranzicijski proces ne uspe, bo namesto demokracije vladala oligarhija, namesto pravne države korupcija in namesto človekovih pravic organiziran kriminal.

Vedno bliže smo prelomnici, kjer se bo odločilo, ali bomo imeli namesto demokracije vladavino oligarhije, namesto pravne države korupcijo in namesto človekovih pravic organiziran kriminal.

Verjamem, da se razvoja demokracije ne da ustaviti. Lahko se ga zavira, z več kot 170 političnimi, upravnimi in pravosodnimi ukrepi, lahko se ga zavira z aferami Patria in z lažnimi anonimkami, z fabriciranimi obtožbami o premoženjskih koristih in tako naprej.

Menim pa, da ura demokracije nevzdržno tiktaka dalje. Menim tudi, da ni daleč čas, ko bo ura odzvonila 12. Takrat bo tranzicijska oligarhija postala del polpretekle zgodovine.

Na koncu bom pa povedal, kar sem že večkrat. Bil sem dvakrat zaprt na Golem otoku, in sem bil rehabilitiran, Jože Pučnik je bil dvakrat zaprt in je bil rehabilitiran. Tudi Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Crnkovič bodo rehabilitirani.

Andrej Aplenc

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk