Članek
Jože Tanko, govor 20. 5. 2015
Objavljeno May 21, 2015

Spoštovani, Temu, čemur smo priča, ne moremo reči ne pravna, še manj pravična država. Zadnje ugotovitve institucij te države, ki se nanašajo na vrh tožilstva in vrh vrhovnega sodišča, dokazujejo, da na vrhovih obeh obstaja privilegirana, politično zaščitena ozka elita, ki državljane zelo selektivno obravnava. Enim spregleda vse, kar je za normalnega državljana in po zakonih KD, druge toži in sodi, ne da bi zato imeli en sam čvrst dokaz. Eni lahko lomastijo mimo zakonov in ustave in ostajajo nedolžni, druge se sprocesira in obsodi na osnovi neoprijemljivih sumov oz. indicev.

Ob zadnji soglasni odločitvi US v zadevi Patria, s katero je razveljavilo sodbe 3-eh sodnih instanc, sta indični predvsem izjavi predsednika VS Masleše in predsednice višjega sodišča v Ljubljani, Vesne Pavlič Pivk, ki ju razumemo nekako takole: ustavno sodišče je vzpostavilo novo prakso pri preganjanju kriminala oz. otežilo preganjanje korupcije.

Si predstavljate. US je sodbe razveljavilo zaradi kršitve ustave, ustavnega načela zakonitosti v sodnem postopku in sedaj se pomembna sodna funkcionarja sprašujeta, kako bosta delala v bodoče. Odgovor pa je sila preprost – naj delata, naj sodita samo po ustavi in zakonih. Prav nič drugače ni bilo in ni potrebno in nič drugače tudi ne pričakujemo. Če boste tako sodili, bo kriminal res kriminal. Če boste sodili drugače, pa bo vaše delo kriminal.

Očitno pa je, da ne nekateri sodniki, P VS Masleša je med njimi, ne nekateri tožilci, tudi GDT Fišer je med njimi, nočejo razumeti odločitev institucij pravne države. Ali pa jim to ni treba, saj se zaradi politične zaščite čutijo močni, kljub temu, da delajo narobe. Krivdo za svoje slabo delo usmerjajo na svoje ocenjevalce, na ustavne sodnike, na KPK ali na odločitve drugih institucij, obtožujejo pa tudi politiko.

Toda ali se politika res resno ukvarja s kvaliteto dela pravosodja? Trdim da ne. S tem se sistematično in resno ukvarja le manjši del politike, le SDS, vsi drugi pa so ali tiho ali pa branijo nedotakljivost pravosodja in napadajo tiste, ki se sploh drznijo govoriti o napakah pravosodja.

Problem te države pa je, da celo o evidentno slabih ali spolitiziranih postopkih in odločitvah tožilstva in sodišč, ki se vlečejo kot jara kača in o katerim javno in skoraj soglasno izrazito nasprotujejo  mnogi pravni strokovnjaki, ker se kršijo procesne določbe in ustavno varovane ČP, ne spregovorijo ključni predstavniki države. Če o kršitvah ČP v sodnih postopkih ne spregovorijo PR Borut Pahor, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nusdorfer, PV Cerar, če se o tem ne izjasni DZ, potem to pomeni, da imajo kršitve ČP pri nas politično zaščito in domovinsko pravico.

Če minister za pravosodje pravi, da je v primeru GDT Fišerja storil vse, v primeru P VS Masleše pa da ne bo ukrepal in ne bo predlagal niti razrešitve niti spremembe zakona, potem to pomeni, da imajo kršilci ČP zagotovljeno sistemsko in sistematično politično zaščito. Da je ta tožilsko-sodna elita res privilegirana in zaščitena,  se vidi na vsakem koraku.

Ta zaščita je tudi podlaga, da sodni in državno tožilski svet že mesece ne naredita ničesar in čakata, da bo čas naredil svoje.

Vprašanje pa je, zakaj minister Klemenčič ne namerava storiti nič? Zakaj ga PV Cerar ne priganja, da bi kaj storil? Kakšen politični interes imata? Je razlog zgolj to, da jim je zapor JJ omogočil zmago na volitvah, ki so zaradi tega nelegitimne?

Nekdanji šef KPK Klemenčič je ob predstavitvi poročila o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank dejal približno takole – mi smo svoje naredili, sedaj je na vrsti politika.

Sedaj je ta človek, Goran Klemenčič, politika, je minister za pravosodje. Njegov KPK izdelek je padel na VS, sodbe 3-eh instanc sodišč v primeru Patria so padle na US, oboje pa zaradi iste ugotovitve – zaradi kršenja ČP. Etični postopek v takih primerih bi moral biti zelo enostaven. Imenuje se takojšen odstop. Če pa tega ne bi storili, pa bi morala slediti takojšnja razrešitev. Če se ne bi zgodila t.i. strokovna, torej znotraj sistema, bi morala slediti t.i. politična s preprostim ugotovitvenim sklepom.

Ker se to v znanih in konkretnih primerih še ni zgodilo, potem ne vlada, ne DZ, ne koalicija, ne moralne avtoritete države ter varuh ČP ne bi smeli biti tiho, saj s tem zavestno podpirajo slabo stanje in krepijo nezaupanje v državo.

Spoštovani, potrebno je vztrajati, narediti moramo vse, da se na pravosodju zgodi napredek in prepotrebne spremembe, zahtevati pa je treba, da se politične avtoritete končno le zganejo. Tako stanje ne more več trajati dolgo.

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk