Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 237.

Spoštovani,

zaupanje državljanov in državljank v transparentno in pravično delovanje slovenskega sodstva iz dneva v dan upada. Evropsko sodišče za človekove pravice je do konca leta 2014 prejelo več kot 8400 tožb iz Slovenije, razsodilo pa je v 323 primerih in v 304 ugotovilo vsaj eno kršitev. Glede na število prebivalcev je Slovenija prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami.

Kot je dejala Alenka Jeraj: "V Sloveniji nič novega in to kljub temu, da: smo na prvem mestu po kršenju človekovih pravic, da imamo najdražje sodstvo, da imamo najmanj učinkovito sodstvo, da trajajo sodni postopki izjemno dolgo, da so sodne odločbe copy paste in slabo pripravljeni izdelki, ki na višjih stopnjah padajo kot domine, da je zaupanje Slovenk in Slovencev v sodstvo na zelo nizki ravni."

Ker vsaka uspešna in stabilna demokracija temelji na odprti družbi, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena, vas Odbor 2014 vljudno vabi, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 8. oktobra 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem RS. Na shodu nas bodo nagovorili: Suzana Lep Šimenko, dr. Matevž Tomšič in Aleš Primc.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014