Članek
Kolumna Janeza Turineka
Objavljeno Oct 11, 2015

Vabljeni k branju kolumne Janeza Turineka z naslovom Pozitivna selekcija mora premagati negativno, ki je bila objavljena v tiskani izdaji Reporterja, sama vsebina pa je podobna govoru, ki ga je gospod Turinek imel pred Vrhovnim sodiščem RS!

Pozitivna selekcija mora premagati negativno

Janez Turinek, duhovnik

Stojimo pred betonskim zidom. Če se z glavo vanj zaletavamo, nas bo le glava bolela. V ta zid moramo vztrajno vrtati vsak svojo luknjo tako dolgo, da se bo sesedel. Nemci so ga že zdavnaj podrli. Večina pri nas tega zida še vedno ne vidi. Če slepec slepca vodi, oba v jamo padeta. (prim. Mt 15,14). Tisti, ki vidite, vam ni dopuščeno, da bi lahko povedali za pot iz našega labirinta. Naj mi gospod premier oprosti, ker ga na tem mestu imenujem slepca. On je očitno slepec, ki ga najverjetneje vodijo slepci paradržave. Edina njegova nam vsem znana kreacija je ta: ko ga šef paradržave vpraša, ali hoče kandidirati na volitvah 2014, mu odgovori: »Hočem!« Govoriti o gospodarskem okrevanju države za 1,5 odstotka je prav smešno, če vemo, da imamo letos dva delovna dneva več kot lani. Koliko inženirjev strojništva in elektrotehnike ima sedanja vlada? Inženir bolje da nisi, ker je veliko lažje, če si pravnik ali sociolog in drago prodajaš meglo. Dovolijo ti celo v palači Združenih narodov pripovedovati pravljice o tem, da na tvojem domačem polju človekovih pravic iz plevela delamo najboljšo pšenično moko. Očim moje domovine je na predvečer njenega rojstva govoril o tem, da nam v Sloveniji ne bo več dovoljeno sanjati, še posebno ne o pravici in resnici. Zadnji politični zapornik, ki je v resnici oče naroda, pa sanja, da bo dočakal poštene volitve.

Tudi meni se je nekaj sanjalo, in sicer to, da je nastalo novo duhovno gibanje, ki si je za svojega zavetnika izbralo blaženega Antona Martina Slomška, ki pravi: »Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike.« V sanjah sem videl, da se je nova nastajajoča duhovna skupnost poimenovala po svetem papežu Janezu Pavlu II., ki je komunizem v svoji domovini Poljski premagal v 45. minuti z ena proti nič. Nam Slovencem je ta svetnik ob obisku dal vedeti, da bomo morali za zmago zdržati do 90. minute oz. tudi sodniškega Kosovega podaljška. Duhovno skupnost smo ustanovili štirje nadobudni mladeniči: dva diplomirana inženirja strojništva, diplomirani inženir elektrotehnike in moja malenkost. Inženirji zato, ker smo drugače država, ki ima največ sociologov in pravnikov oz. sodnikov na milijon prebivalcev. Gibanje Janeza Pavla II. je močno zacvetelo in prineslo v deželo neizmerno upanje. Inženirji so v skupnosti vzpostavili pozitivno selekcijo na vseh področjih. Narod jih je zato prosil, naj kandidirajo na državnozborskih volitvah, da bi pozitivno selekcijo lahko uvedli tudi na vseh družbenih področjih. Po dolgem prigovarjanju in oklevanju so le pristali in 40 dni pred volitvami ustanovili Stranko veselih ljudi, SVL. Vsi trije so se do volitev postili, njihovi prijatelji pa smo zanje molili. Mnenjski mediji so jih takoj vrgli v razbeljeno peč, kjer so se trije mladeniči prekalili. Na dan volitev se je zgodil velik čudež. Stranka veselih ljudi je prejela 70 odstotkov podpore volilcev, najbolj so se približali rezultatu plebiscita l. 1990 za samostojno Slovenijo. Že naslednji dan je s podporo večine poslancev v državnem zboru že prisegla nova vlada, ki je bila sestavljena le iz treh ministrov.

Tri ministrstva so takoj začela delati: ministrstvo za šolstvo, za pravosodje in gospodarstvo. Hkrati se je isti dan zgodil še en čudež: v Sloveniji je nastal begunski val. Tako imenovana paradržava oz. udbomafija je začela sama od sebe pakirati kovčke. Italija je takoj zaprla meje, ker imajo tam sami dovolj svoje mafije. Avstrija se je tudi zaprla, da o Madžarski sploh ne govorimo. Na jug si pa niso upali, ker bi trčili ob sirske migrante, ki trenutno medijsko izkoričajo v svoj prid, tako kot že 70 let propagandno izkoriščajo vse humanitarne katastrofe. Zato je ostala samo še zračna pot. Narod, ki ni vedel, zakaj udbomafija beži sama pred sabo, je bil pripravljen še zadnjič dokapitalizirati njihovo hišno banko, ki jim bo kupila enosmerne letalske vozovnice. S seboj so odnesli vse Titove podobice, spomenike Kidriča in Kardelja … vso navlako zadnjih 70 let. Vsi smo mislili, da bodo poleteli proti Rusiji, saj nas ima tri četrt Evrope za rusofile. Pa smo spet onemeli. Njihova dvoličnost je bila dokončno razkrinkana, letalo je bilo usmerjeno proti ZDA. Toda tam jih prestregla Melanija Trump in letalo preusmerila na Kubo. Svojemu možu je sporočila, da gre za parazite njene rodne grude. V Havani, na Trgu revolucije so jih že pričakali napisi: dobrodošli begunci iz Slovenije.  A zagledali so tudi velikanski kip papeža Frančiška, ki je spomin na njegov letošnji obisk te obubožane komunistične države, kjer se diktatorji tik pred smrtjo spreobračajo.

Medtem so skoraj že mrtvo državo Slovenijo trije inženirji oživljali in jo postavljali na noge. Zablode na področju šolstva, pravosodja in gospodarstva so kopnele kot lanski sneg. Študente prava in sociologije so v večini usmerili v praktične poklice: varilec, pek, krojač, kuharica, avtobusna šoferka … V celotni državi se je zreduciralo število sodišč in sodnikov zgolj na 70, in pravičnost je zopet cvetela v narodu. Kdor je delal, je bil zato pošteno nagrajen. Otroci so radi spet hodili v šole, ker so imeli pravico izvedeti vso resnico o svojem narodu; še in še bi lahko naštevali, kaj vse so naredili trije reformni ministri, ki so razlikovali med človekom in strojem, med človekom in živaljo, ki so človeka jemali kot božjo podobo. Iz današnjega Absurdistana se je država zopet spremenila nazaj v tisto, kar ste sanjali takrat, ko ste na plebiscitu odločali o Samostojni Sloveniji. Celo vsi ljudje so dobili takoj pravico do groba. Kultura življenja je prevladala nad kulturo smrti.

In ko je bilo konec teh sanj, sem se zbudil.  Zbuditi se mora vsa moja generacija, če hočemo živeti. Zbudimo se iz spanja pravičnega. Imeti moramo visoke cilje. Triglav je prenizka gora. Na Veliki Klek ne moreš priti v sandalih, lahko še tako sanjaš, ne boš prišel, ker ti bodo noge zmrznile.

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk