Članek
Anja Bah Žibert, govor 12. 11. 2015
Objavljeno Nov 13, 2015

Spoštovani vztrajnice in vztrajniki, dragi prijatelji! Moram Vam povedati, da me velikokrat bremeni slaba vest, ker se Vam ne uspem večkrat pridružiti pred to hišo sramote. Še toliko bolj, ko se zazrem v oči vseh Vas, ki ste v preteklosti sleherni dan, sedaj pa vsak teden prihajate z upanjem, da se agonija pravosodnih zlorab konča in da na prestol sodišča sede pravica, ki bo zavedno izrinila krivico.

V primežu migrantske krize, katero v Sloveniji zaradi nesposobnosti vlade, rešujejo prepočasi in mencavo, morda celo načrtno!, se na drugi strani dogajajo velike packarije, ki ne bodo ostale brez negativnih posledic. Dogajajo se menjave na ključnih mestih v državi, postavlja se kader, ki bo poskrbel, da v Sloveniji še dolgo časa ne bomo izšli iz primeža lobijev, ki to državo izžemajo in pritiskajo k tlom. Naj spomnim na zadnja dogajanje v DUTB-ju in SDH-ju.

Prav tako brezkompromisno skrbijo, seveda na podlagi njihovih znanih moralnih in etičnih merilih, tudi za ključne kadrovske odločitve, ko gre za področje sodstva.

Ena takšnih odločitev se nam v DZ obeta v naslednjih dneh. Govorim o kandidatih za novega slovenskega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice.

V postopu imenovanja kandidatov je predsednik države Borut Pahor, DZ predlagal štiri kandidate. Izmed njih mora sedaj DZ z večino glasov, v Strasbourg poslati tri kandidate.

Res je, da ima končno besedo pri izvolitvi enega od kandidatov Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ampak pomembno je, kdo so kandidati, ki jih tja pošiljamo oz. ali bo parlamentarni skupščini sploh omogočeno, da bo lahko izbrala kakovost, znanje in mednarodne izkušnje.

Kdo torej so kandidati:

-      Javnosti manj znano ime je gotovo pravnica dr. Nina Peršak

-      Med predlaganimi kandidati je tudi odvetnik dr. Marko Bošnjak

-      Med kandidati je, sicer po številnih zapletih in podtikanjih, vendarle tudi najbolj strokovno podkovan med predlaganimi ddr. Klemen Jaklič. Naj Vam za primerjavo povem zgolj podatek, da je Klemen Jaklič ob svoji kandidaturi predložil za celo knjigo dokazil o svoji primernosti, medtem ko so vsi ostali predložili nekaj strani. Vsi ostali skupaj niso predložili niti polovico toliko dokumentacije, kot jo je kandidat Jaklič. Dovolj zgovorno, mar ne?!

-      Kar pa je zaskrbljujoče in kliče k temu, da je naš glas, ki se borimo za pravičnejše sodstvo brez kršenja človekovih pravic, kar se da močan, podatek, da je med kandidati tudi desna roka Branka Masleše, mag. Nina Betetto. Betettova je podpredsednica vrhovnega sodišča in predstavlja vrh sodne nomenklature, ki je odgovorno, da nam ravno evropsko sodišče za človekove pravice, kjer želi sedaj gospa sedeti, po tekočem traku razveljavlja sodbe. Je del sistema, ki je sramota za našo državo, saj smo praktično rekorderji po razveljavljenih sodbah pred evropskim sodiščem za človekove pravice. A kandidatka Nina Betetto ni kar tako. Podporo ima namreč tam, kjer se vlečejo vse niti v državi. Pri tistemu, ki so mu drugi napisali knjigo, ker jo sam ni sposoben napisati.

Naj Vas tudi spomnim, da je omenjena gospa, odvetniški zbornici prijavila odvetnika Francija Matoza, ker je povedal na glas, kaj si misli. Svobode govora očitno ni v njenem priročniku.

Skratka Betettova, sicer dobra prijateljica Katarine Kresal, znana po tem, da zadnje čase presenetljivo veliko potuje na stroške davkoplačevalcev, ima vso podporo koalicije, ki se ji bo najverjetneje pridružila tudi t.i. širša-ideološka.

Spoštovani zbrani,

O izboru treh kandidatov bodo imeli odločilno vlogo tisti, ki so se v Državnem zboru že izkazali s tem, da so kršili Ustavo RS in Janezu Janši odvzeli mandat. O kandidatih za sodnika evropskega sodišča za človekove pravice bodo tako imeli odločilno vlogo tisti, ki so v Državnem zboru brezkompromisno kršili človekove pravice, pred časom pa so nam s spremembo zakona celo želeli vzeti spol.

Vztrajnice in vztrajniki, upravičeno nas skrbi.

Zato je pomembno, da ne odnehamo in s tem poslanstvom nadaljujemo tudi v prihodnje. Naše korenine rastejo in se krepijo v vrednotah slovenskega naroda, ki je ob osamosvojitvi povedal, v kakšni državi želi živeti. Danes še to ni ta Slovenija. Takšno Slovenijo moramo še ustvariti. S skupnimi močmi nam bo to, kljub viharjem, ki so morda močnejši kot kdajkoli prej, tudi uspelo!¨