Članek
Zvone Černač, govor 19. 11. 2015
Objavljeno Nov 20, 2015

Spoštovane vztrajnice, spoštovani vztrajniki. Spoštovani vsi, ki vztrajate, ki vztrajamo na poti do pravice in resnice, na poti do drugačne, svobodne Slovenije. Dolga je ta pot. Ni ravna, ni lahka, zavita in strma je, posuta s trnjem in kamenjem, vseeno pa vodi do cilja.

In cilj je v našem primeru pravična in poštena država.
Država, v kateri bo sodstvo odpravljalo porušena ravnovesja, ne pa ustvarjalo nova.

Naš cilj je sodstvo, ki ljudi v zapor ne bo pošiljalo brez dokazov in si zatiskalo oči v primerih, kjer dokazi so.

Naš cilj je sodstvo, ki mu ne bodo, kljub temu, da trajajo deset ali več let, zastarali najodmevnejši primeri, prizadeti pa ostali brez možnosti, da bi postopek zaključili tako, kot veleva pravičnost.

Cilj je sodstvo, ki bo sodilo v razumnem roku, ne tako kot danes, ko posamezni primeri še po osemnajstih letih niso zaključeni.
Mnogi so preminili, preden so dočakali razsodbo.
Številni podjetniki so zaradi nerazumno dolgih rokov odločanja na sodiščih propadli. Številne družinske tragedije so posledica takih odločitev oz. neodločitev.

Tako sodstvo ne more biti pravično in zato ne vzbuja zaupanja javnosti.

Na tem mestu so bili v dobrem letu dni predstavljeni številni primeri, ki govorijo o tem, da je naše pravosodje mnogim uničilo življenja in njihovo prihodnost, kljub temu, da niso zakrivili nič protipravnega. V mnogih primerih je nastala posameznikom škoda, ki je nepopravljiva, njenih posledic pa ne more povrniti nikakršna odškodnina.

Na drugi strani roka pravičnosti nikakor ne doseže tistih, ki pred očmi javnosti že tretjič skrbijo za plenjenje našega skupnega premoženja.

Pravosodje potrebuje korenite spremembe.

Brez njih ni svobodne, poštene in pravične države.

S tistimi, ki so danes v vrhu slovenskega pravosodja in tožilstva teh sprememb seveda ni mogoče doseči.
Še več. Slovenskemu pravosodju delajo škodo, ker zaradi njih pravosodne vrste zapuščajo najboljši kadri, ki v sodstvu ne vidijo več svoje perspektive.

In kot v posmeh stanju v katerem se pravosodje danes nahaja, je cerarjeva večina včeraj kot eno izmed kandidatk za evropsko sodišče za človekove pravice izbrala  Nino Betteto namestnico predsednika VS Branka Masleše. Lahko da izpolnjuje formalne pogoje, vendar za EČP to ni dovolj. Izpolnjeni morajo biti tudi drugi občečloveški standardi in vrednote. Na drugi strani je ista koalicija lustrirala ddr. Klemna Jakliča, ki po svoji strokovnosti in moralno etični drži pomembno izstopa in ga kot takega , torej resničnega zagovornika prava, pravičnosti in človekovih pravic prepoznava večina slovenske javnosti.

Slovenska oblast s takšnimi odločitvami, kot je izglasovanje Nine Betteto in lustracija ddr.Klemna Jakliča, pošilja na evropski parket napačne signale, take odločitve pa nas tudi oddaljujejo od procesa demokratizacije in vrednotne utrditve družbe.

Spoštovani, 
nek star pregovor pravi : potovanje dolgo tisoč milj se začne s prvim korakom.
Z enim samim korakom.
Ko ste, ko smo, pred dobrim letom dni naredili ta prvi korak, smo vedeli, da nas čaka dolga pot.
A cilj je pred nami in dosegli ga bomo. Skupaj.
Zato še enkrat hvala vsem, ki vztrajate:

ZA PRAVICO
ZA RESNICO
ZA PRAVIČNO IN POŠTENO SLOVENIJO