Članek
Obvestilo o začetku 30 – dnevne javne razprave
Objavljeno Jan 07, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 249.

Spoštovani,

obvestilo o začetku 30 – dnevne javne razprave o vzpostavitvi javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, stališče o Klemenčičevem teptanju svobode govora in javnega zbiranja; shod pred Vrhovnim sodiščem danes ob 17.00 BO!

1.)
V Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odboru 2014 danes, 7. 1. 2016 začenjamo 30 – dnevno javno razpravo o zakonskih spremembah za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. Zakonske spremembe se nanašajo na štiri zakone in sicer na: Zakon o sodiščih, Zakon o sodniški službi, Zakon o državnem tožilstvu in Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

To je v prvi vrsti paket zakonov za zaščito malega človeka pred pravosodno elito, ki misli, da lahko dela, kar hoče in pri tem mnogokrat zlorablja zakone in celo ustavo. Z uveljavitvijo teh zakonov se bodo dobri sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci, ki so po našem mnenju v veliki večini, ločili od tistih, ki svojo funkcijo zlorabljajo in delajo nestrokovno. Sedanji sistem najvišjim pravosodnim funkcionarjem in celo Državnemu zboru omogoča, da zaposlujejo in napredujejo samovoljno, tudi kršitelje človekovih pravic, kar mnogokrat pripelje do tega, da službe in napredovanja dobijo tisti, ki so uslužni politični in gospodarski eliti, ne pa najboljši, pošteni in strokovni ljudje. S tem zakonom se vzpostavljajo pogoji za pravičen karierni sistem napredovanja, ki je ključen za izboljšanje kakovosti pravosodja, pravno varnost državljank in državljanov ter posledično postopno pridobitev zaupanja javnosti.

Nekateri poudarki zakona:
- uvaja se evidenca ugotovljenih kršitev človekovih pravic pri sodniškem in tožilskem delu,
- določa dodatno strokovno izobraževanje kršiteljev človekovih pravic v pravosodju,
- javna objava evidence kršiteljev človekovih pravic v sodstvu in tožilstvu,
- upoštevanje kršitev človekovih pravic pri zaposlovanju v pravosodju, oceni sodnikovega dela ter nenapredovanju kršiteljev;
- odgovornost sodnikov in državnih tožilcev za škodo, ki jo povzročijo s protipravnim ravnanjem pri opravljanju svojih funkcij;
- omogočanje fotografiranja sodnikov ter snemanja obravnav,
- javnost premoženjskega stanja funkcionarjev v sodstvu in tožilstvu,
- odgovornost sodnikov in državnih tožilcev za škodo, ki jo povzročita s protipravnim ravnanjem pri opravljanju svojih funkcij.

Vabljeni, da preučite paket pravosodnih sprememb v celoti na povezavi: http://www.odbor2014.si/novice/1093-paket-pravosodnih-sprememb/

Vse državljanke in državljane, strokovna institucije, politične stranke, pravosodne funkcionarje in civilnodružbene organizacije vabimo, da nam v naslednjih 30 dneh posredujejo svoje predloge izboljšav. V Odboru 2014 smo pripravljeni na dialog, saj se zavedamo, da več glav več ve, zato bomo z veseljem prisluhnili vsem, ki želijo sodelovati pri izboljšanju kritično slabega stanja pravosodja, za katerega krivdo nosijo predvsem najvišji pravosodni funkcionarji, v veliki meri pa tudi zakonodaja. Predlog, ki ga bomo predvidoma februarja vložili v Državni zbor s podpisi najmanj 5000 ljudi, bomo na podlagi posredovanih predlogov dopolnili in izboljšali.

21.1. ob 18.30 bomo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa pripravili javno tribuno, na kateri bodo javnost in stroka soočili mnenja o teh predlogih.

Na javno tribuno že sedaj vabimo tudi Gorana Klemenčiča, ki zaseda funkcijo ministra za pravosodja.

2.)
Stališče Odbora 2014 glede Klemenčičevega zatiranja svobode in kršenja temeljnih ustavnih pravic, ko skuša onemogočiti shode pred Vrhovnim sodiščem

Klemenčič nam je lani septembra pred celo Slovenijo na Odmevih dovolil, da lahko imamo shode pred Vrhovnim sodiščem, tako kot prej 186 krat. Sedaj nam grozi s kaznijo, ker smo delali tako, kot je rekel, da lahko. Očitno ga zelo moti, da vsak teden že leto in pol ne glede na vreme opozarjamo na zlorabe v pravosodju. Naš odgovor na kršenje ustave in grobo zlorabo moči ter nasilje nad nami je kulturen, miren in dostojanstven – paket pravosodnih sprememb za zaščito malega človeka. Če misli, da se bomo ustrašili njegove grobosti, se zelo moti. Cilja, ki sta pred nami: pravična družba za vsakega, še posebej, malega človeka in spoštovanja vredno pravosodje, sta tako pomembna, da nas tudi Klemenčičevo zatiranje svobode ne more zaustaviti.

3.)
S shodi za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju bomo nadaljevali. Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, je naša državljanska dolžnost.

Vabimo vas, da pridete na današnji shod pred Vrhovno sodišče, ki se bo, kot običajno, začel ob 17.00 uri.

Lepo pozdravljeni,
 
Aleš Primc
predsednik Odbora za varstvo človekovih pravic
in temeljnih svoboščin - Odbora 2014

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk