Članek
Iva Pavlin Žurman, govor 28. 1. 2016
Objavljeno Jan 28, 2016

»Kdo si ti, ki ne vidiš?« je naslovila svojo kolumno novinarka Sabina Obolnar, urednica priloge Dela Ona. V kolumni piše o partnerskem nasilju nad ženskami in sprašuje ali katera od uradnih institucij razume, da je psihično maltretiranje huda oblika nasilja. Takoj sem pomislila: »Kaj pa psihično nasilje, ki ga izvajajo oblastne strukture nad nemočnimi državljani, kaj pa nasilje pravovernih novinarjev dominantnih medijev, ki nenehno zavajajo javnost z vsiljevanjem potvorjene resnice. Kdo si ti, ki ne vidiš? Veš novinar svoj dolg?

Prav neodzivnost odgovornih institucij - medijev, policije, pravosodja, socialnih služb,  vladnih in nevladnih institucij in tudi ljudstva je razlog, da se anomalije v naši družbi-državi ne odpravijo. Kot vsaka hiša, ki mora imeti trdne, kakovostne temelje, tudi država in njeni podsistemi ne morejo dobro delovati, če so temelji gnili.

Mediji javnost ne le informirajo, ampak »bralcem, poslušalcem govorijo, kako naj razmišljajo«, je priznal tuj urednik.

Ravnanje novinarjev mora biti profesionalno in odgovorno, posebej še ko gre za javno televizijo! Sprašujem se, ali je bilo dejanje novinarke RTVSlo slučaj (le napaka), ko v radijski oddaji »Studio ob 17-ih« (23.12.2015) kot gosta ni najavila predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča, kasneje pa ga ni povabila k debati? Mozetič je zato po 25 minutah oddaje protestno odšel. Ali ni šlo za namerno  degradacijo predsednika in institucije ustavnega sodišča, ki v »določenem primeru« ni odločilo tako, kot je želela vzporedna oblast - paradržava?

V demokratičnih družbah so mediji četrta veja oblasti, so psi čuvaji (nadzorniki), ki morajo gledati pod prste vladajoči eliti. Na žalost Slovenija ni normalna demokratična država. Slovenske mainstream medije obvladujejo stare strukture, kontinuiteta, ki se je povezala z novodobnimi lastniki kapitala, ki so postali tudi lastniki medijev. Kontinuiteta (old&young boys) je monopolizirala vse družbene podsisteme, celo kulturo in šport. Obvladuje tudi policijo in pravosodje. Le kdo je ustvaril afero Patria, ki je usodno zaznamovala današnjo Slovenijo? Čeprav danes kontinuiteta isto mislečih obvladuje več kot dve tretjini parlamenta, skuša paradržava s pomočjo pravosodja odpraviti parlamentarni nadzor nad delovanjem izvršne veje oblasti, kar vodi v diktaturo Novega razreda! S pomočjo sodstva, Deše Cener&Co. skušajo preprečiti parlamentarno preiskavo o odgovornosti za več 10 milijonske nezavarovane slabe kredite, ki so jih od NLB prejeli posvečeni tajkuni kluba F21. Več milijardno bančno luknjo bomo morali pokriti današnji in bodoči davkoplačevalci. Zato od izvoljenih predstavnikov kot tudi od pravosodnih organov zahtevamo, da raziščejo kdo nam je ukradel milijarde! In niso nam ukradli le denarja, ukradli so nam Slovenijo, za katero smo glasovali na plebiscitu decembra 1990 in se zanjo borili  leta 1991.

Brez pluralnih in profesionalnih medijev, brez vladavine prava, brez vladavine stroke, ob negativni selekciji, z množico javno sektorskih parazitov, brez pogojev za uspešno podjetništvo, brez pogojev za konkurenčno družbo z meritorno elito smo obsojeni na nadaljnje zaostajanje v razvoju.

Da nimamo vladavine prava ni pokazal le politično voden proces proti opozicijskemu voditelju, kjer obtožni predlog sploh ni imel pravne podlage(!), saj ni vseboval  temeljnih znakov kaznivega dejanja, ampak kažejo tudi sodbe, ki padajo na ESČP. Sočasno pa gledamo medijske »predstave« proti  Ivanu Zidarju, Jankoviču, Bavčarju …. Kaj pa medijska mogotca Bojan Petan in Stojan Petrič, kaj pa kadri kluba F21 Bohorič, Valant &Co., kaj pa bančniki »narati«, ki so odgovorni za več milijardno bančno luknjo, kdaj bodo oni na vrsti? Nekateri bančniki so bili celo nagrajeni z novimi funkcijami v SDH in v DUBT. Generalnemu tožilcu Fišerju so bile sporne kreditne mape posredovane, kolikor mi je poznano, že poleti leta 2012 (vlada Janeza Janše). V kateri predal jih je založil?

Odbor 2014 si je kot 3. cilj delovanja zastavil vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Glede na število prebivalcev je Slovenija prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami Sveta Evrope. Na tedenskih shodih prev VS opozarjamo, da je pravosodje naša rakasta tvorba. Pripravili smo »Predlog zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju«. Pričakujemo, da bodo dominantni mediji na čelu z javno RTVSlo  »opazili« naša prizadevanja za vzpostavitev vladavine prava. Predlog zakona je v javni obravnavi, torej ga mora ljudstvo »slišati«, saj se sodbe pišejo v imenu ljudstva! Ustavni sodnik Jan Zobec pravi, da »so sodišča v samem jedru pravne države, saj je od njihovih sodb odvisno, ali bo v državi prevladalo pravo ali pa anarhija«.

Slabo delovanje pravosodnih institucij zavira razvoj naše mlade države na vseh področjih.

Zato člani Odbora ne molčimo ob najnovejši  sodni farsi, ki poteka na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Vse bolj se razkriva montiran proces proti doktorju kemijskih znanosti Milku Noviču, nekoč zaposlenem na KI, ki je obtožen umora direktorja dr. Janka Jamnika. V zadevi prihaja na dan množica protislovnih dejstev in vse bolj se razkriva, da je Milko Novič kolateralna žrtev mafijskega delovanja tistih, ki so umorili dr. Janka Jamnika. Gre za kazenski primer, ki posega na področje znanosti in, ki ob možnih nelegalnih poslih na Kemijskem institutu, vključuje skrivnosten umor v tujini priznanega znanstvenika, takratnega direktorja KI. Civilna družba, člani Odbora 2014, ki sledimo sojenju v sodni dvorani, pišemo svoje komentarje na spletni strani Vilija Kovačiča. Od sodišča zahtevamo, da deluje tako kot piše v 2. točki 355. člena Zakona o kazenskem postopku:

»Sodišče mora vestno pretehtati vsak dokaz posebej in v zvezi z drugimi dokazi in na podlagi take presoje storiti sklep, ali je kakšno dejstvo dokazano ali ne.«
Profesionalno vodena in zaključena zadeva - pošteno in nepristransko sojenje ter kaznovanje pravih krivcev za umor - je in bo izjemno pomembna za oceno stopnje vladavine prava v Sloveniji.

Za resnico in pravico!

Svoboda Sloveniji!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk