Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 258.

Spoštovani,

zaupanje državljanov in državljank Republike Slovenije v institucije pravne države predstavlja pomemben dejavnik stabilnosti demokratičnega sistema, brez katerega sodobna in demokratična zahodnoevropska država ne more delovati. Sodišča sodijo v imenu ljudstva pa vendar ljudstvo o teh ki sodijo skoraj ničesar ne sme vedeti. Niti za njihove napake in zlorabe. Državljani pri nas zaradi krivičnih sodb izgubljajo zaupanje v pravno državo ter ostajajo zaradi krivičnih odločitev psihološko prizadeti in finančno obubožani. Pravna zloraba pri socialnih in drugih službah povzroča nemoč pri ljudeh, saj so jim pogosto vzete možnosti soodločanja, četudi imajo prav.
 
Iz tega razloga je nujen sprejem ukrepov za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v slovenskem pravosodnem sistemu, kakršne predlaga Odbor 2014. V Odboru 2014 verjamemo, da kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti, zato vas vabimo k preučitvi vsebine paketa pravosodnih sprememb, ki je dostopna na naslednji povezavi: http://odbor2014.si/novice/1093-paket-pravosodnih-sprememb/ in k posredovanju morebitnih izboljšav na naslov info@odbor2014.si. Dr. Janez Juhant je izrazil prepričanje, da bi moral minister Klemenčič Odborov predlog zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju čim prej vzeti resno in ga dati v parlamentarni postopek. Dokler se to ne zgodi bomo še bolj složno, odločno in zavzeto zahtevali pravico državljanov in spraševali vest sodni in drugim vejam oblasti. To je tudi naša pravica in naša državljanska dolžnost.
 
Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer nas bodo nagovorili: Gorazd Pučnik, Jolanda Regouc in Aleš Primc. Po shodu pred sodiščem se bomo odpravili še pred hišo RTV, kjer bo spregovoril Vili Kovačič.
 
Vljudno vabljeni!
 
Odbor 2014, 10. 3. 2016