Članek
Iva Pavlin Žurman, govor 17.3. 2016
Objavljeno Mar 22, 2016

Veš novinar svoj dolg?

Thomas Jefferson, 3. predsednik v zgodovini ZDA, zagovornik svobode in demokracije (napisal je knjigo »Deklaracija neodvisnosti ZDA«, 1776) je dejal:  »Ko se ljudstvo boji oblasti, je to tiranija, ko se oblast boji ljudstva, je to svoboda!«

Pred volitvami medijsko favorizirana Cerarjeva stranka, predstavljena s spinom »etični novi obrazi«, je živ primer reka: »Eno govorijo, drugo delajo!«. Že od samega začetka vladanja skušajo prav nič strokovno in etično ustoličiti kontinuiteti lojalne kadre tako v državnih podjetjih in finančnih institucijah (SDH, Dubt, banke), kot tudi v drugih javnih ustanovah.  Le vprašanje časa je, kdaj se bodo zamenjave zgodile tudi na javni RTVSlo, čeprav so v vrhu pravoverni kadri kot je Mojca Pašek Šetinc. Novinarja Igor Bergant in Jelena Akšič sta bila nedavno celo na političnem shodu na Kotnikovi. Na nasprotni strani so bili  domoljubi, ki jih skrbi »invazija migrantov« na EU, ki kmalu ne bodo le tranzitni potniki skozi Slovenijo. Ogrožena bo identiteta naše mlade in majhne države. Novinarje RTVSlo sprašujem: »Ali so domoljubi nestrpni nacionalisti?« Zato, ker so svojo skrb izrazili s slovenskimi zastavami, simboli ter petjem himne? Ker so mlajši vzklikali »Kdor ne skače ni Slovenc«, kar je skandiral v družbi športnikov, ki so poslanci Slovenije v svetu, tudi nekdanji predsednik Danilo Tuerk, pa se ni nihče pritoževal in kar po potrebi še vedno prepeva tudi predsednik Borut Pahor? Na drugi strani so bili v ozadju med rdečimi zastavami in zvezdami Milan Kučan, evropska SD poslanka Tanja Fajon, poslanci ZL in njihovi pristaši, v ospredju pa je bila črno rdeče zamaskirana revolucionarna avantgarda, opremljena s kiji in pripravljena na spopad z drugače mislečimi. Njihov namen ni bil izreči »dobrodošlico beguncem«, ampak pokazati, kdo je in kdo bo na Slovenskem vedno gospodar! To vsekakor ni bil DEMOS, to niso bili niti domoljubi niti demokrati. To so bili levi ekstremisti in njihovi, kot kaže podporniki, ki ustvarjajo kaos v letu, ko praznujemo 25-letnico samostojne države Slovenije, članice EU skupnosti.

V demokratičnih družbah so mediji četrta veja oblasti, so psi čuvaji, ki nadzirajo vladajočo elito. Temelj novinarske profesionalnosti so preverjene, resnične in popolne informacije! Na podlagi informacij in mnenj, ki jih mediji posredujejo javnosti, se ljudje odločajo, komu bodo na volitvah dali svoj glas in tako odločajo, katera politična opcija bo vodila državo. V neki pogovorni oddaji je Rosvita Pesek na vprašanje ali se vidi v politiki odgovorila kar z odgovorom kolegice Ljerke Bizilj (danes direktorice TV) njej sami, »da imajo novinarji na politiko veliko večji vpliv, kot politiki sami«. Me prav zanima, če je Biziljeva  pripravljena odkrito povedati, kateri so tisti novinarji, tudi na RTVS, ki imajo večjo moč kot politiki?!

KDO obvladuje slovenske mainstream medije, ki odločajo o zmagovalcu volitev? Vse pomembne slovenske tiskane medije (Delo, Dnevnik, Večer) obvladuje politična kontinuiteta, kapitalska in družbena »elita« zbrana v F21. Lastniki teh medijev so namreč tovarišijski kapitalisti Stojan Petrič, Bojan Petan in Uroš Hakl, ki so v omrežju old&young boys-ov. Na požarreportu sem prebrala, da Dnevnikov novinar Primož Cirman zapušča Petana z visoko odpravnino v zameno, da o njem ne bo pisal! Na Delu je svoje odslužil Dejan Karba (Patria). Janez Markeš ga tokrat ne brani (»Vsi smo Karba« - primer Rode), ampak še naprej opravlja družbenopolitično delo, ko piše o širjenju fašizma in nacizma v Sloveniji. No, ta floskula ni njegov »izum«, saj je prva začela nasprotnikom lepiti take etikete Spomenka Hribar. 

Slovenski medijski prostor je deformiran in ga praktično ni mogoče sanirati niti s pojavom interneta. Zakaj? Ker mnogi ne prebirajo spletnih novic in člankov, ki ponujajo tudi drugačno-nasprotno mnenje. Večine mladih, ki so na družbenih omrežjih, družbenopolitično dogajanje ne zanima, razen ko gre za njihove neposredne interese - koristi. Študentske organizacije, nevladne organizacije, Radio Študent in študentski tisk obvladujejo študentje in diplomanti družboslovnih fakultet, ki so pristaši kontinuitete. Sočasno ko govorijo o svobodni družbi skušajo svobodo nasprotnikom na vse načine omejevati. Propagirajo Združeno levico in sorodna gibanja, njihovo nedemokratično socialistično-komunistično ideologijo, ki bi že zdavnaj morala biti na smetišču zgodovine. Po družbenih omrežjih širijo propadle ideje. Z organiziranimi vstajami vodenimi iz ozadja jim je uspelo s pomočjo medijev ter Klemenčiča in Viranta vreči vlado Janeza Janše, ki je pripravljala pomembne ukrepe za izhod iz ekonomske krize!

Za parolo »Smrt fašizmu, svoboda narodu-ljudstvu« se skriva manipulacija, ki so jo postkomunisti uspeli vsiliti v podzavest povprečnega Slovenca. Prav enoumni politični aktivizem je ključni problem slovenskega mainstream novinarstva, ki se ima za neodvisno! Funkcionalno pismeni državljani vemo, kateri novinarji so soustvarjali afero Patria, afero KPK, kdo manipulira s temo o preprodaji orožja, kdo je v živo spodbujali nasilno »rajanje« vstajnikov na ulicah in trgih, kdo manipulira in ustvarja zdrahe z lepljenjem etiket fašizem in nacizem. 

Po dogodkih na Kotnikovi je Kučan sklical svoj F21, kjer je dejal: »Z rasizmom in fašizmom se ne sooča z zakritimi obrazi.« Komu je namenil oznako rasist, fašist, tistim, ki niso bili zamaskirani in so nosili slovenske zastave? Kučan medijsko manipulira, ker mu mediji z pravovernimi uredniki to omogočajo. Če bi bil Kučan demokrat, bi moral biti vesel soočenja z nasprotnim mnenjem Janeza Janše! Janša ga je že izzval, odgovora seveda ni. No, Janez Janša ni Igor Bergant, a ne? 

Rdeča novinarka, »solatarica« Evgenija Carl se je z lažmi spravila kar na Aleša Primca. Predlog Primca za javno soočenje, kjer bi se razkrila resnica pa je zanjo kar izsiljevanje!? Seveda je proti, saj bi se razkrile njene manipulacije in laži o Odboru 2014, sočasno pa bi javnost spoznala pozitivne lastnosti Primca, ki postaja vladajoči kontinuiteti politično nevaren igralec. Zato mora biti Aleš Primc v medijskem mrku!

RTVS je javna ustanova, ki jo vzdržujemo različno misleči davkoplačevalci. Zakaj se odgovorni na RTVS izogibajo soočenjem različno mislečih državljanov? Zakaj vabijo v oddaje 1. programa (n.pr. Tarča) stalno »iste« obraze, etablirane osebe, razne dr. profesorje, ki pleteničijo in sejejo meglo in ne rečejo bobu bob? V Sloveniji imamo veliko različnih strokovnjakov, razumnikov in tudi navadnih ljudi, ki bi lahko marsikaj pametnega povedali, enostavno, jasno in razumljivo, brez dlake na jeziku. Mnenja se morajo kresati, ljudje bodo sami ločili zrno od plevela. 

Najnovejše dejanje Okrožnega sodišča v Ljubljani - vabilo brigadirju Tonetu Krkoviču na zaslišanje zaradi preiskave dveh kaznivih dejanj in to po 46. členu kazenskega zakonika Socialistične republike Slovenije v povezavi s kazenskim zakonikom SFRJ, kar je absurd - ob 25-letnici zmage v vojni za samostojno državo dobesedno terja javno soočenje vseh, ki so takrat predstavljali obrambni vrh Slovenije, takratnega vrhovnega poveljnika slovenske vojske predsednika Milana Kučana, takratnega ministra Janeza Janše, brigadirja Krkoviča in ostalih.

Ne sovražni govor, slovenski družbeni problem je »sovražni molk« dominantnih medijev o delovanju tistih, ki nismo po volji kontinuiteti, ker razmišljamo drugače. 

Državljani zahtevamo družbeno odgovorno, profesionalno javno RTV, ki ne bo potvarjala dejstev - resnice ter ne bo ignorirala drugače mislečih. Svoje nezadovoljstvo izražamo ne le s protesti pred RTVSlo, ampak tudi tako, da ne gledamo programov javne televizije. 

Shodi, ki jih organizira Odbor 2014 so shodi demokratov, ki zahtevamo vladavino prava ter svobodno in pluralno družbo. Odločili smo se, da svoje nezadovoljstvo z javno TV podkrepimo z državljansko nepokorščino, s prenehanjem plačevanja obveznega prispevka, ki nam ga zaračunava javni zavod RTVS! 

Pesnik Dane Zajc je napisal: »Pride čas ko ni več časa«

Čas je za osvoboditev Slovenije, čas je za zmago zdrave pameti. Maske novih obrazov, ki jim je mar le lasten in ne skupni interes državljanov, morajo na smetišče zgodovine!

Svoboda Sloveniji!                                                                                       

Iva Pavlin Žurman

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk