Članek
Alenka Jeraj, govor 13. 4. 2016
Objavljeno Apr 14, 2016

Drage vztrajnice in vztrajniki, dragi prijatelji! V teh dneh je iz EU ponovno prišla resnica o našem sodstvu, ki se ga nekateri zelo trudijo braniti, popravljati statistike in nas prepričevati, da vse deluje brezhibno. Čeprav vemo in čutimo, da temu ni tako.

Znanim dejstvom:

·         smo na prvem mestu po kršenju človekovih pravic;

·         imamo najdražje sodstvo v EU;

·         imamo najmanj učinkovito sodstvo EU;

·         imamo največ sodnikov na prebivalca v EU;

·         sodni postopki trajajo izjemno dolgo;

·         posameznikom se sodi za dejanja, ki niso opredeljena kot kazniva dejanja;

·         sodne odločbe so kopy paste in slabo pripravljeni izdelki, ki na višjih stopnjah padajo kot domine;

·         veliko njih tudi na ESČP

 Vsem tem dejstvom so dodali še enega:

·         neodvisnost pravosodja v Sloveniji je peta najnižja v Evropski uniji

Neodvisnost sodstva se slabša, čeprav je minister Klemenčič že po lanskem poročilu zatrjeval, da so sprejeli ukrepe, da se bo stanje izboljšalo. Že to je razlog, da bi moral odstopiti, saj je jasno, da ni kos nalogi.

Pred časom je nek sodnik dejal, da je le 30 % dobrih sodnikov. Kaj to pomeni? Da je 30 % sodb takih, kot morajo biti, 70 % pa krivičnih, napačnih, slabih. In?

Bo kakšna sankcija? Se bo sodnike poklicalo na odgovornost? Na prvem mestu smo po kršenju človekovih pravic v Evropi. In? Se je kaj spremenilo? Je kdo od sodnikov odgovarjal za napačne odločitve? Je kdo izgubil službo?

Da je zadeva še bolj absurdna pošiljamo kršiteljico človekovih pravic podpredsednico Vrhovnega sodišča Nino Betteto na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ali lahko na ESČP sodi nekdo, ki je kršil človekove pravice in je to sodišče to tudi ugotovilo? Kako je to mogoče, se sprašujem? Ali gre ponovno za nagrado, ker je sodnica Nina Betetto odigrala svojo vlogo v primeru Patria in v mnogih drugih primerih?

V kakšni državi torej živimo?

 

S strani civilne iniciative poteka zbiranje podpisov proti RTV prispevku. Pravilno, a stanje v sodstvu je mnogo hujše. Morali bi zbirati podpise, da ne bomo več plačevali neučinkovitega, dragega in krivičnega sodstva. Slovenija je zaradi takega sodstva na prvem mestu po kršenju človekovih pravic. Želimo še najprej plačevati obsojanje nedolžnih, krivične sodbe, absurdne postopke? Bomo še naprej plačevali uničevanje posameznikov in družin, ki jih sodstvo po krivici zapira in se izživlja nad njimi.

Pred menoj je govoril Tone Krkovič. Po nedolžnem je bil zaprt in sedaj teče nov postopek. Bomo dovoli, da bo spet nedolžen človek sedel v zaporu zaradi krivičnih in nepoštenih sodnikov?

Ljudi, ki bi morali biti v postopkih, ki bi se jih moralo obravnavati, pa tam ni. Vemo za večino članov uprav največjih podjetij in državnih bank, za katere ni treba biti sodnik, da veš, da so sokrivi za bančno luknjo, propade in kraje podjetij, neplačevanje prispevkov in obveznosti.

Ob ukinitvi Službe družbenega knjigovodstva je tedanja direktorica Romana Logar podala 700 ovadb proti posameznikom, ki so oškodovali družbeno premoženje.

Sodstvo in pravosodni organi niti enega primera niso obravnavali, nikogar obsodili. Kaj so torej počeli zadnjih 25 let? Za kaj jih plačujemo ves ta čas?

      Sodstva, ki zapira nedolžne, kriminalcev pa ne vidi, ne potrebujemo!

Ne potrebujemo Klemenčiča, Masleše, Ferlinca, Klanjškove, Cenerjeve, niti Nine Betetto. Ne potrebujemo sodnikov, ki so sodniško funkcijo podedovali od svojih očetov iz Bavconove šole totalitarnega prava.

Zato, gospe in gospodje sodniki, prepustite mesta poštenim, kvalitetnim pravnikom, ki so znanje nabirali po svetu, na najboljših univerzah, ki vedo kaj so človekove pravice.

Plačevali bomo delujoč in pošten sodni sistem, ne pa izkrivljenega prava in sumljivih odločitev.

      To zahtevamo in to Slovenija potrebuje. 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk