Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 263.

Spoštovani,

na podlagi tako domačih kot tujih kazalcev je stanje v slovenskem pravosodju izredno zaskrbljujoče. Imamo najdražje in najmanj učinkovito sodstvo v EU ter je na prvem mestu po kršenju človekovih pravic. Kljub temu, da imamo največ sodnikov na prebivalca v EU, sodni postopki trajajo zelo dolgo, uradna statistika Branka Masleše pa kljub temu kaže, da je povprečen čas reševanja zadev 2,7 meseca. Izredno zaskrbljujoč je tudi nedavni podatek Evropske komisije, da je neodvisnost pravosodja v Sloveniji peta najnižja v Evropski uniji.

V pravosodju je potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih, zato je Odbor 2014 1. 4. 2016 v Državni zbor vložil predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki je dostopen na naslednji povezavi:http://odbor2014.si/novice/1152-paket-pravosodnih-sprememb/

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS. Na shodu bodo sodelovali: Ljubo Žnidar, Metod Berlec in Aleš Primc.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 21. 4. 2016