Članek
Metod Berlec, govor 21. 4. 2016
Objavljeno Apr 21, 2016

Spoštovani prijatelji, lepo pozdravljeni! Kot kažejo nekateri odmevni sodni primeri, so protesti pred sodiščem še vedno potrebni. V današnji reviji Demokracija smo zato pod drobnogled vzeli razvpito preiskovalno sodnico Dašo Cener, ki je lani konec leta izdala nezakonito odredbo o zasegu strežnika SDS in že mesece zavira preiskavo bančne luknje, zaradi česar jo je pred kratkim okrcalo tudi ustavno sodišče. Nedavno pa je zaslišala brigadirja Toneta Krkoviča v primeru sestrelitve helikopterja JLA nad Ljubljano leta 1991. Očitno je, da dela po nalogu botrov iz ozadja!

Pred dnevi smo bili priča nadaljevanju farse v zadevi Patria. Potem ko je lani primer Patria brez sodnega epiloga zastaral, je predsednik SDS Janez Janša letos februarja na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti glede odločitve o zastaranju zadeve Patria. Meni namreč, da je sodišče napačno uporabilo kazenski zakonik, ko je razglasilo zastaranje, saj naj bi po njegovo zadeva zastarala šele leta 2017. Vrhovno sodišče je še zaprosil, naj o zadevi prednostno odloča, ker ne želi, da bi kazenski postopek zastaral.

No, ob tem je zanimivo, da je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je zagovarjal obtožnico v zadevi Patria, v odgovoru predlagal, »da se pritožbe zagovornikov zavrnejo kot neutemeljene in se potrdi sklep sodišča prve stopnje«. Verjetno gre za prvi primer pri nas, ko si tožilec odkrito želi, da bi primer, ki ga je tedne in mesece zagovarjal, zastaral. To je mogoče samo v Sloveniji!

Smo pa v zadnjih mesecih pri reviji Demokracija doživeli kar nekaj pozitivnih sodnih odločitev. Našo novinarko Petro Janša so zaradi članka v Demokraciji tožili domnevno na smrt užaljeni mariborski vstajniki, a so tožbo tako na prvi kot na drugi stopnji izgubili. Plačati so morali tudi naše sodne stroške.

Našega novinarja Bogdana Sajovca je tožila Mestna občina Ljubljana, ker naj bi bil v svojem članku užalil župana Jankovića in podžupana Koželja. Mestna občina Ljubljana je tožbo izgubila tako na prvi kot na drugi stopnji. Sodne stroške so plačali ljubljanski davkoplačevalci, čeprav bi jih morala plačati Janković in Koželj osebno!

Tudi Kučanov agent za posebne zadeve, ki je od mene kot urednika zahteval objavo svojega žaljivega popravka, je gladko izgubil tako na prvi kot na drugi stopnji. Sodišče je njegovo zahtevo zavrnilo. Tudi on je moral plačati še naše sodne stroške. Tako da moram poudariti, da v Sloveniji hvala Bogu obstajajo tudi sodniki in sodnice, ki sodijo strokovno, profesionalno in pravično.

Samo želimo si lahko, da bo takih v prihodnje čim več. Ob tem je neprecenljiva vloga Odbora 2014, vseh vas, ki si prizadevate za reformo pravosodja, za resnico in pravico, za vladavino prava. Da vsaj nekateri sodniki sodijo pošteno in pravično, saj se zavedajo, da so njihove razsodbe pod budnim očesom slovenske kritične javnosti!

No, pa se dotaknimo še trenutnega izvršnega sveta oziroma vlade, ki jo uradno vodi Miro Cerar, neuradno pa postkomunistični botri iz ozadja in z njimi povezani levičarski lobiji.

 V letu in pol obstoja sedanje vladne koalicije smo bili priče številnim kadrovskim pretresom, saj jo vodi stranka SMC, ki je nastala le nekaj tednov pred predčasnimi volitvami poleti 2014. Spomnimo. Zmagala je, ker so s pomočjo Branka Masleše tri tedne pred volitvami predsednika SDS Janeza Janšo poslali v zapor.

Glede na to, da se ministri in ministrice sedanjega izvršnega sveta oziroma vlade tako hitro menjajo, je težko našteti vse te številne menjave. Sedaj se med seboj prepirajo o ministrici za kulturo. O razrešitvi Julijane Bizjak Mlakar bo očitno podobno kot v primeru nekdanjega obrambnega ministra Vebra razpravljal državni zbor, samo da se bodo tokrat med seboj prepirali, ali je prav, da je ministrstvo za kulturo tudi ministrstvo za rudarstvo, ali ne.

A bolj kot zdrahe znotraj vlade na vso bedo in nekompetentnost vladne kadrovske politike opozarja njeno sporno in za interese slovenskih državljanov škodljivo kadrovanje na različnih področjih. Lani je vlada zaradi zavarovanja interesov omrežij Foruma 21 obglavila švedsko vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank.

Sledil je naskok na Slovenski državni holding, ki ga je prevzel kompromitirani nekdanji bančnik Marko Jazbec. Ta je v začetku februarja k odstopu prisilil predsednika uprave NLB Janka Medjo. Hkrati je SDH za nove nadzornike največje slovenske državne  banke imenoval tudi tri »preverjene« bančnike iz prejšnjega režima, na kar smo opozarjali v naši reviji.

Minuli petek so vsi trije odstopili, saj naj bi jim Banka Slovenije in Evropska centralna banka zaradi njihove sporne vloge v preteklosti odrekli licence za opravljanje nadzorne funkcije.

Nedvomno bi moral prvi človek SDH Jazbec zaradi tega nemudoma odstopiti. Pravzaprav bi moral odgovornost prevzeti tudi predsednik vlade Cerar, ki tako katastrofalno kadrovsko politiko dopušča.

Podobno je tudi s katastrofalnim kadrovanjem vlade v zdravstvu in na številnih drugih področjih. Agonijo vodenja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana spremljamo že mesece, sedaj se je temu pridružil še UKC Maribor. Nesposobna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa še kar naprej greje svoj ministrski stolček!

Zaradi izrazite večine boljševistične levice v državnem zboru ta na pomembne položaje brezkompromisno imenuje samo svoje preverjene kadre ne glede na to, ali so te funkcije sploh sposobni opravljati.

Maja bo programski svet RTV Slovenija z osmimi novimi svetniki, ki bodo zasedli izpraznjena mesta, precej bolj levo usmerjen, kot je sedaj. Posledično obstaja velika nevarnost, da bo nacionalna televizija v prihodnje poročala še bolj politično pristransko.

Podoben premik v levo se obeta tudi novi sestavi ustavnega sodišča, saj bo konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta kar šestim sodnikom oziroma sodnicam od devetih potekel mandat. V vladajoči SMC so že pred časom napovedali, da komaj čakajo, da sedanji sestavi poteče mandat. Vladajoči bodo tako prevzeli še zadnji branik ustavnosti, človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

Če ne bo predčasnih volitev, ki bi to katastrofalno boljševistično kadrovanje ustavile, se Sloveniji slabo piše!

V naslednji mesecih moramo zato narediti vse, da slovenska javnost dokončno spozna, da je čas za spremembe in da na naslednjih predčasnih volitvah končno zmagajo izvorno demokratične sile!

Spoštovani vztrajniki! Hvala vam, ker vztrajate!

Skupaj bomo naredili Slovenijo boljšo!

Na živi Slovenija! Svoboda Sloveniji!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk