Članek
mag. Andrej Šircelj, govor 12. 5. 2016
Objavljeno May 17, 2016

Ljudem onemogočati referendum pomeni prvovrstno nedemokratično dejanje.

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki, lepo pozdravljeni!

Omenjen je bil parlament oz. državni zbor, kjer se dogajajo čudne svari. Čudne stvari še predvsem zato, ker je predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez prepovedal oz. onemogočil referendum, ki je prvič človekova pravica in drugič referendum dejansko pomeni oblast ljudem. Oblast, ki smo si jo izborili z ustavo, ki smo jo sprejeli pred več kot 25. leti in ki velja še danes in seveda to, da se danes onemogoča izvajanje referenduma tistim ljudem, ki so ravno tako na obrobju, ki so si morali poiskati delo v tujini. Ki so zaradi tega, ker so v tujini, zelo visoko obdavčeni, ki iščejo svojo pravico že več kot 8 let in ki so jo izgubili dejansko leta 2008 in leta 2009. Tem ljudem onemogočati referendum pomeni prvovrstno nedemokratično dejanje. In to dejanje je treba obsoditi!

To dejanje je tudi na tem, da bo o njem razsodilo Ustavno sodišče. Mi upamo, da čim preje in da se bodo ti ljudje počutili enakopravne vsem drugim državljanom in državljankam v Sloveniji.

S tem dejanjem se dejansko nadaljujejo številna dejanja v zadnjih 30 letih. V mesecu maju obeležujemo številne dogodke, ki nas lahko navdajajo s ponosom. V tem mesecu se je pred mnogimi leti 8. maja zaključila druga svetovna vojna, premagana sta bila fašizem in nacizem, vendar ni bil premagan komunizem.

Ta komunizem in dele tega komunizma dejansko živimo še danes. Še danes so ostanki tega komunizma v Sloveniji in še danes niso zagotovljene vsem ljudem človekove pravice. Prav tako niso zagotovljene civilizacijske pravice, še vedno številni ljudje nimajo pravice do groba. To seveda pomeni, da niso obelodanjena morišča, da niso obelodanjeni ljudje in da ni grobov.

Simbolično grob pomeni tudi povezanost preteklosti s sedanjostjo in prihodnostjo. Pomeni povezanost prejšnjih generacij s sedanjo generacijo in s prihodnjo generacijo in če ni groba, potem ni spomina, ni ljudi in če ni ljudi, se dejansko izgubi spomin na našo preteklost, ki mora biti osnova za sedanjost in prihodnost.

Zaradi tega moramo to spremeniti, moramo narediti vse, da bodo v Sloveniji spoštovane temeljne civilizacijske norme in da se bomo vsi državljani in državljanke počutili svobodni.

Dragi vztrajniki in vztrajnice, ravno vi ste tisti, ki nam dajete največje upanje, ki dajete temelj za to, da se bodo spremenile številne stvari v Sloveniji, tudi tiste, ki se v preteklosti niso, tudi to, da bomo živeli življenje v državi, kjer bo izvedena lustracija, kjer se bo spremenilo veliko na gospodarskem področju, na pravosodnem področju in kjer bomo vsi zadihali svež zrak v svobodni, demokratični in enakopravni domovini za vse.

Hvala lepa.

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk