Članek
Aleš Hojs, govor 12. 5. 2016
Objavljeno May 18, 2016

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki, lep popoldan! Kljub slabemu vremenu se zbiramo tukaj in nas nič ne more ustaviti. Če sem zapisal, da bo čez nekaj dni vreme lepo, to ni čez nekaj dni, ampak je že čez nekaj trenutkov. Dovolj je, da se zberemo in je lepo vreme. Kaj takega za državo ne moremo reči. Kakšnega lepega vremena za to državo jaz v naslednjih nekaj mesecih ne vidim.

Ta teden oz. v preteklem tednu so se zgodile škandalozne stvari. Gospod predsednik državnega zbora je zavrnil kar nekaj referendumskih pobud in ob tem se je vedel strašno arogantno. Spomnite se besed nekdanjega predsednika države gospoda Danila Türka, ki je povedal, da ne bo govoril o drugorazrednih temah. Spomnite se na to, da je predsednik državnega zbora to miselnost nadgradil. On je povedal in celo opravičeval ta dejanja z besedami, da je to bilo pač naravno pravo.

Jaz se sprašujem ali ni naslednja poteza predsednika državnega zbora lahko tudi naravno pravo? Ko so predsednika jasno in eksplicitno vprašali ali bo odstopil v primeru, da ustavno sodišče ugotovi, da je ravnal neustavno, ni odgovoril. Torej pričakujem, da ne bo odstopil in naslednja stopnja prava je samo še naravno pravo.

Danes imamo na čelu dveh vej oblasti, najpomembnejših vej oblasti, torej zakonodajne in sodne, dva človeka, ki v tej državi vzpodbujata in poglabljata miselnost preteklega sistema. To sta gospod Masleša in gospd Brglez. Nihče od njiju, kljub vsemu kar sta storila, do danes ni odstopil, odstopil pa ni zaradi tretjega stebra tako imenovane veje oblasti, to je zaradi javne RTV.

Javna RTV je tista, ki o teh ljudeh, o njihovih zmotah, o njihovih nezakonitostih in še o čem, bi lahko rekli, praktično ne poroča. Poroča pa o nas, poroča o vas, poroča o tem, kar je povedal Aleš, torej poroča laži. O tem pa, kar so dejstva, ne poroča.

Zato, spoštovani, nekaj primerov. Mislim da je prav, da jih vemo vsi skupaj.

Nova24TV oddaja nekaj mesecev in kdo ji je prvi začel groziti, kdo ji je prvi začel groziti s tožbami in podobnimi zadevami? Javna RTV! Gospod Filli, gospa Biziljeva in še drugi člani tega vodstva. Zakaj?

13. aprila 2016 se je v parlamentu odvil izjemno pomemben odbor. Odbor za obrambo, ki je bil sklican za to, da se razčistijo zadeve, ki se vodijo zoper generala Krkoviča. Da se razčisti to, kar se danes počne v oni hiši tam, kjer smo stali prej. Torej nov nepravičen proces zoper generala Krkoviča.

Ker smo nekateri pričakovali, da bo seja povedala kar precej resnice, smo seveda zaprosili Novo24TV, da pride in ta odbor posname. To se je kljub velikim težavam vendarle odvilo. Danes lahko ta prispevek gledate na spletni strani Nove24  in tam je videti, kaj se je v tistem času pred 25 leti dejansko dogajalo.

Gospod Krkovič je samo izpolnjeval ukaze, ki jih je njemu in vsem ostalim teritorialcem nalagala vojaška organizacija, torej takratni generali, tisti ki so takrat vodili slovensko vojsko, gospod Slapar konkretno in Predsedstvo Republike Slovenije z gospodom Milanom Kučanom na čelu.

Torej sestrelitev helikopterja je bila posledica ukaza Predsedstva Republike Slovenije, ki je povedalo, da smo v vojnem stanju in da je potrebno z nasprotnikom, sovražnikom, z agresorjem ravnati tako kot v vojni in nič drugega general Krkovič ni storil.

Ker smo vedeli, da RTV tega ne bo prenašala, kot sem povedal, smo v naslednjem dnevu zaprosili javno RTV, kako to, da v njihovem arhivu na njihovi spletni strani ni prenosa tega dogodka. Gospa direktorica je odgovorila, da bo to nemudoma storila,  kajti vse so posneli, da bo že čez nekaj ur posnetek seje v arhivu. Čez dobre pol ure pa se je opravičila, ker je tehnik povedal, da zaradi tehničnih težav tega posnetka nimajo več.

Torej jaz se sprašujem ali imajo ti ljudje res nas vse skupaj za norca ali pa so tako bolani, da sami sebi verjamejo? Jaz verjamem v ono prvo, jaz verjamem, da se norčujejo iz vseh nas in temu je potrebno narediti konec.

Enako ali podobno, s tem da so tokrat prišli, ker smo jih obvestili, da bomo snemali tudi sejo, kjer so zasliševali naše bankirje, torej tiste, ki v naši domovini opravljajo najtežjo službo, prosim, ne norčujmo se. Namreč vsak, kdor je enkrat bil v banki in je prišel na preiskovalno komisijo, se ničesar več ne spomni, postane senilen. Kaj je torej hujšega, kot opravljati funkcijo predsednika uprave?

Tam je bil tudi gospod Rigelnik. Torej on je en tistih, ki ga lahko mirno uvrstimo v rang gospoda Brgleza ali pa gospoda Masleše, ki je med drugim povedal, da ni bogat človek. Ni se spomnil sicer, kje je dobil 1,7 milijona evrov, ki jih je vložil v Protejo, zato da je lahko tajkuniziral zadevo, ampak ni bogat človek. Ob tem ker ima za sabo seveda naše sodstvo in naš javni RTV, pa je človek še tako predrzen, da toži poslanca. Si predstavljate? Zvonko Černač, ki je bil poslanec državnega zbora, ki ima vso poslansko imuniteto, se hodi danes zagovarjat na sodišče, ker ga toži gospod Rigelnik. V kakšni državi živimo?

Danes s tega mesta je prav, da sporočimo, ne vem komu sicer ali Pirc ali Musar ali Filli, saj sploh več ne vem, kdo je tisti, ki tej hiši vlada, ampak mislim, da je čas, da sporočimo, da se bomo pridružili pobudi za ukinitev javne RTV naročnine. Mislim, da je skrajni čas, da se tudi mi, Slovenci in Slovenke, sami odločimo, komu bomo namenili del tistega zneska, ki ga želimo za to, da bomo pošteno in pravično informirani.

Če ne danes, če ne jutri, pa zagotovo v času, ko bomo imeli 46 poslancev, zakona, ki bo vsem nalagal plačevanje RTV naročnine, ne bo več.

Cenzura, ki jo izvajajo v tej hiši, ni naša cenzura. Cenzura, ki jo v tej hiši izvajajo vsem Slovencem in Slovenkam, ni naša, zato imamo nov medij in če bo potrebno, še kakšnega.

Naj zaključim, spoštovani, z mislijo mladega slovenskega intelektualca, ki je pred dobrim tednom ali dvema napisal zame izjemno misel, to je Bernard Brščič, vsi ga verjetno poznate.

Bernard je zapisal grozljivo izjavo, pa vendarle izjemno resnično: »Dosežki komunizma so v naši deželi zbrani v dveh knjigah, ena je zemljiška in druga je mrliška.«

Na žalost vseh celo v mrliški ni. Poskrbimo za to, da bodo vsi v mrliški in se jim pietetno poklonimo in naredimo vse, da tisti, ki so stvari pokradli in so v zemljiški, tam ne bodo več.

Živela Slovenija.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk