Članek
Jožica Svete, 19. 5. 2016
Objavljeno May 24, 2016

Smo v mesecu maju in ena od Avsenikovih pesmi pravi…. «Maj je čas ljubezni, zadiši po sreči sladki nadi odpira se srce kakor roža. Lica zacvetejo in oči dobijo zlate iskrice ognja, ki kot kres zagore.………………«.

Pa se v mesecu maju na žalost ne dogajajo samo lepe stvari, ampak tudi nerazumljive. Ko se z mojega vrta ozrem proti hribu Sabotin zagledam napis Tito , ta mesec pa so mu dodali še novega – OF. Jaz pa se sprašujem, kako je to mogoče, da se to lahko dogaja v naši samostojni, demokratični, svobodni , Evropski državi Sloveniji. ?! Ko izvem, da to počnejo mladi fantje -20, 23 let stari, vmes se najdejo tudi starejši,tudi njihovi očetje, je moje začudenje še toliko večje. Ti fantje se po fb oglašajo in izjavljajo, da smo se boljše imeli pod Titom. Sprašujem se, kje pa so oni takrat bili, da lahko sodijo, primerjajo? Torej, rojeni takrat še niso bili, zato sklepam, da je njihovo prepričanje  posledica vzgoje in prepričanj njihovih staršev. Češ- ponosni smo , da se po naših žilah pretaka partizanska kri. Ja, verjamem, da so bili njihovi dedje partizani, s tem ni nič narobe. Bolj me skrbi, ker ne ločijo partizanstva od totalitarnega komunističnega sistema ; to izpričuje dejstvo, da se po Solkanu vozijo z avtomobili in mahajo z jugoslovanskimi zastavami. In na Sabotin pride še Luka Mesec, ki te mlade zavaja z izkrivljenimi dejstvi, ki svoje somišljenike nagovori s »tovariši in tovarišice«…..tako, da razmišljam, ali je to posledice izgube zdrave pometi ali le načrtovana politična poteza! Kakšna sramota! Sicer pa je bil hrib Sabotin, ki se dviga nad N. Gorico pomembna strateška točka v I. svetovni vojni, kjer je padlo ogromno vojakov. Vse mlade pozivam, da si raje, kot pišejo neumnosti po vzpetinah in rišejo po cestah rdeče zvezde, pridejo pogledati čudovit muzej I. svetovne vojne in da se seznanijo z zgodovino, ki jo je komunistična oblast toliko let skrivala.

Sramotno je zame tudi to, da se poslanka po 26-ih letih samostojne države pojavi za govornim pultom z rdečo zvezdo, pa da na raznih proslavah izrabljajo otroke, ki jim na glavo posadijo titovke in oblečejo v bele majčke z rdečimi zvezdami.

»Je to zlorabljanje otrok in mladine?« se sprašujem. Sumim namreč, da tako majhni otroci ne vedo, zakaj tam stojijo. Jim prej kdo kaj pojasni ali jih oblečejo kot izložbene lutke in manipulirajo z njimi?

Kdo to lahko ustavi? Mislim, da nihče, čeprav upanje umre zadnje. In tudi zavoljo tega upanja sem danes ponovno tu! Smo danes tu MI VSI!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk