Članek
dr. Vinko Gorenak, govor 16. 6. 2016
Objavljeno Jun 18, 2016

Pozdravljeni vsi ljudje dobre volje in vztrajnosti! Pol leta me ni bilo tukaj z vami. Opažam eno razliko. Tam čez cesto ni več klovnov. Vidim le policiste. In to je dobro.

Te dni bo dve leti odkar vztajate pred sodiščem in na drugih lokacijah po Ljubljani in Sloveniji. Morda bo kdo pomislil, da niste dosegli nič. Morda bo kdo rekel, da so ta zborovanja brezplodno početje. Toda temu ni tako!

Zakaj? Stvari moramo gledati na dolgi rok. Svet se ne spreminja iz danes na jutri. Za spremembe so včasih potrebne generacije. Če stvari gledamo na daljši rok vidimo velike spremembe. Če bi v času Dachauskih procesov takole zborovali pred sodiščem, bi nas obsodili in pobili. Če bi takole zborovali pred sodiščem leta 1980, bi nas obsodili.

Danes smo tukaj. Smo jasni in glasni v naših zahtevah. In ne milite da nas ne slišijo. Še kako nas slišijo. Če nas ne bi bilo, bi Janez Janša morda še ždel na Dobu. Če nas ne bi bilo, bi Franc Kangler morda že sedel v zaporu. Če nas ne bi bilo, bi bil morda Milko Novič že obsojen. Če nas ne bi bilo, bi bil morda Tone Krkovič že obsojen. Torej nas slišijo. Še več nas mora biti in še glasnejši moramo biti!

Generacije in generacije so sanjale o samostojni Sloveniji. O tem so govorile v zaprtih krogih in po tiho. Govoriti na glas o samostojni Sloveniji je pomenilo takojšen zapor. Saj poznate tisto Partljičevo: »Tiho bodi, to je za 30 let resta«. Danes samostojno Slovenijo imamo. Mnogi med nami smo jo soustvarjali. Toda ali jo tudi cenimo? Četrt stoletja je stara naša domovina. Četrt stoletja imamo to, kar so naši predniki sanjali.

In kaj mislijo o nastajanju lastne domovine tisti, ki so se takrat šele rodili ali pa še to ne. Kaj torej mislijo tisti mladi, danes stari med 18 in 25 let? Spletni portal DOMOVINA.je, je med to populacijo opravil raziskavo. In kakšni so rezltati? Če nimate pri sebi stola, če ne stojite ob kakšnem zidu, da bi se lahko prijeli, se primite soseda, da kdo ne pade na tla? Tisti s šibkim srcem pa si zatisnite ušesa.

Polovica te populacije meni, da osamosvojitev Slovenije niti ni tako pomembna. Dijaki zasebnih in katoliških šol večinsko menijo, da je osamosvojitev Slovenije pomembna. Najmanj pomembna se zdi osamosvojitev študentom FDV.

Kaj pa mladi vedo o ključnih ljudeh osamosvojitve? Mladi mislijo, da je ključni osamosvojitelj Milan Kučan, takoj za njim pa Janez Drnovšek, Janez Janša, Lojze Petrle, Jože Pučnik so tudi bili a so za mlade manj pomembni.

In kdo je po mnenju mladih vodil slovensko osamosvojitveno vlado? Skoraj polovica mladih misli, da je osamosvojitveno vlado vodil Milan Kučan. Le tretjina mladih ve, da je bil to Lojze Petrle.

Slišim da ste moj govor nekajkrat prekinili z žvižganjem. So za tako stanje krivi mladi? Niti slučajno. Vem da vaši žvižgi niso bili namenjeni mladim. Za tako stanje smo krivi starši. Za tako stanje je kriv naš šolski sistem.

Gospe in gospodje!

Ne gre torej le za krivičen sodni sistem. Gre tudi za popačen šolski sistem. Ne le da so oprostili vse jugogenerale, ki so ubijali naše ljudi. Ne le da sodijo tistim, ki so nas osamosvajali. Gre tudi za to, da so pohabili možgane naših otrok. Ne le pred sodiščem, tudi pred šolskimi poslopji se bomo morali začeti zbirati.

Hvala vam za vztrajnost.

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk