Članek
Anja Bah Žibert, govor 13.10.2016
Objavljeno Oct 18, 2016

Pravijo, da spomini ohranjajo preteklost, prijatelji sedanjost in upanje prihodnost…vse to je moč videti in čutiti tukaj med vami. Tukaj, kjer je zbrano toliko spominov, stkanih novih prijateljstev in polno upanja na boljšo in lepšo prihodnost.

Spoštovani vztrajnice in vztrajniki,

veseli me, da se po dolgem času zopet vidimo! Na znanem kraju, ob znanem času, na znan način - s slovenskimi zastavami v rokah.

Danes sem nameravala govoriti o povsem drugih temah, a trenutni dogodki se mi zdijo preveč pereči, da bi jih izpustila.

Kot temelj današnjega nagovora sem si izposodila tri misli velikega uma Alberta Einsteina.

Prva današnja misel: Potrudi se, da ne postaneš človek uspeha. Postani raje človek vrednot.

To misel dragi zbrani namenjam Vam. Več  kot dve leti prihajate pred to stavbo, v kateri se dogaja toliko krivic. Več kot dve leti ste zaradi vaše vztrajnosti zasmehovani s strani elit, ki iščejo načine, da bi Vas utišali. Več kot dve leti se borite za pravično in pošteno sojenje, pa ste s strani javne RTV deležni popolne ignorance. Sicer pa za javno RTV velja  enako kot za pravosodni ceh: o njih se ne sme govoriti, o njih se ne sme razpravljati in jih kritizirati.  Ob vsem tem pa brez sramu praznijo naše denarnice.

Če pa je javna RTV že pripravila kak prispevek, je bil ta poln neresnic in krivičnih obtožb. Naj spomnim na tisto najbolj gnusno – plačanci!!!

Ampak, Vi se ne date! Vi kljub vsemu vztrajate in nadaljujete…nadaljujete zato, ker ste ljudje vrednot. Vrednot, ki jih elita nima in zaradi katerih, njihove noči niso lahke.

Druga današnja misel velikega Einsteina: Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost...

Danes smo bili v DZ priča neumnosti brez primera. S strani Sodnega sveta smo prejeli predlog, da se na sodniško mesto vrhovnega sodnika na Vrhovno sodišče imenuje kandidat Aleksander Karakaš.

Tisti, ki ste morda spregledali, za kako "kompetentnega" in "strokovnega" sodnika gre, naj Vam povem, da je omenjeni kot predsednik senata Višjega sodišča v MB, povzročil kar nekaj hujših kršitev človekovih pravic v eni sami sodbi.

Karakaš je namreč potrdil prvostopenjsko sodbo sodnika, ki je v sodbi zoper Franca Kanglerja celo zapisal: "Za nagrado, se je Franc Kangler dal izvoliti v Državni svet..." Gre za povsem politične ocene, ki si jih sodniki pri svojem delu ne bi smeli nikoli dovoliti.

V razpravni dvorani je taisti  prvostopenjski sodnik pred mediji tudi izrekel: "Že, že, da Kangler dela na kmetiji, ampak predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje – mora v zapor..."

Dragi zbrani,

V tem primeru je šlo za grobo in zavestno kršenje pravic Francu Kanglerju do neodvisnega in nepristranskega sodnika, s čimer je bilo tudi samo sojenje nepošteno, kaj šele pravično. A to sodnika višjega sodišča Karakaša ni prav nič motilo. Še več, vsem tem nebulozam je preprosto pritrdil.

Podobnih kršitev s strani Karakaša, ki pomenijo kršitev človekovih pravic je, kot sem povedala že prej, v omenjeni sodbi še več in nobenega dvoma ni, da takšen sodnik v državi, ki ima urejen pravosodni sistem, ne le, da ne bi napredoval, ampak bi ostal tudi brez sodniške funkcije. A v Sloveniji se svet vrti drugače in Sodni svet takšne predloge brez sramu prinese v Državni zbor – hram demokracije.

Po današnji razpravi v Državnem zboru je bilo očitno nerodno tudi koaliciji, saj je podprla predlog SDS, da se Sodni svet seznani z vsemi dejstvi in dejanji sodnika Karakaša, ki jih je pripravil in posredoval Odbor 2015  in še enkrat razmisli o svoji odločitvi.

Zato ministra Klemenčiča ob tem sprašujem, koliko "glav" je namerno izpustil, predno se je oglasil.

Tretja misel Einsteina: Če nameravaš opisati resnico, pusti eleganco krojaču.

Pred dnevi je javnost vnovič negativno pretresla informacija, da so na slovenskih okrajnih sodiščih našli 945 založenih oporok, nekatere stare celo  več deset let. Ob tem škandalu in hudih kršitvah pravic, je vsem znana sodnica, ljubljenka Cerarjeve vlade Betettova izjavila, češ pustimo sedaj to, kdo je kriv za to...

In da je mera polna, je po debaklu Betettove kot pogorele kandidatke za sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice, ta znova v igri. Sodnica, ki se je že nič kolikokrat izkazala, da je brez občutka za človekove pravice, bi sedaj želela med sodnike Ustavnega sodišča.

Ko smo že imeli občutek, da naše pravosodje nižje sploh ne more več, doživimo nov udarec s strani tistih, ki bi morali deliti pravico in popravljati krivico.

Dragi zbrani,

pravijo, da spomini ohranjajo preteklost, prijatelji sedanjost in upanje prihodnost…vse to je moč videti in čutiti tukaj med vami. Tukaj, kjer je zbrano toliko spominov, stkanih novih prijateljstev in polno upanja na boljšo in lepšo prihodnost.

Dragi prijatelji, nikoli ne zamudite priložnosti, da bi nekomu povedali, da jih imate radi. Tudi danes ne.

"Rada Vas imam in hvala ker ste!"

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk