Članek
Intervju dr. Damirja Črnčeca, predsednika Odbora 2014
Objavljeno Apr 25, 2017

Objavljeno 31. 7. 2014 ob 19:15

Predsednik Odbora 2014, dr. Damir Črnčec, je za tiskano obliko tednika Demokracije opravil intervju, ki je bil danes tudi objavljen v spletni obliki. Damir Črnčec je docent za obrambni in varnostni sistem na Fakulteti za državne in evropske študije. Na Šoli za častnike je nosilec predmeta vojaška obveščevalna dejavnost, na generalštabnem šolanju pa predmeta nacionalna in mednarodna varnost. Doktoriral je iz politoloških znanosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Udeležil se je številnih strokovnih usposabljanjih doma in v tujini, vključno z usposabljanjem s področja mednarodne in nacionalne varnosti v George C. Marshall European Center for Security Studies in na Univerzi Harvard. Prav tako je tudi avtor in soavtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov in znanstvenih monografij. Črnčec je bil generalni direktor Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije med letoma 2012 in 2013. Je tudi predsednik Društva Evropska Slovenija in Odbora za človekove pravice in temeljne svoboščine - Odbor 2014.

V poglobljenem intervjuju je izpostavil vzroke za nastanek Odbora 2014 in utemeljil njegovo poslanstvo ter izpostavil dejstvo, da postane vsakdo, ki si drzne s kritično distanco ocenjevati delo sodišč, nemudoma tarča mainstream medijev, zasmehujejo ga in razglasijo celo za sovražnika. Trenutno stanje pravne države po mnenju Črnčeca kaže na storjen genocid nad pravom. Odbor 2014 je izključno civilnodružbeno gibanje vseh, ki se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic in zato ni prav, da ga lepijo k stranki SDS. Prav tako kot Črnčec tudi številni člani kolegija Odbora niso člani nobene stranke. Celo nasprotno, gospod Aleš Primc je član SLS, na naših shodih sta do pravosodja kritična tako podpredsednik NSi Aleš Hojs kot nekdanja ministrica NSi Mojca Kucler Dolinar. Vse aktivnosti Odbora so financirane iz lastnih sredstev in z donacijami tistih, ki želijo temu teptanju človekovih pravic narediti konec. Ustanovitev Odbora 2014 je bila tako nuja, saj je v zadnjih desetih letih, po podatkih Ustavnega sodišča, v kar 422 primerih prišlo do kršitev človekovih pravic. Zelo je alarmen tudi podatek, da več kot milijon in pol državljanov ne zaupa slovenskemu pravosodju, k temu prispeva tudi dejstvo, da imajo sodniki trajen mandat in so torej praktično nedosegljivi, zato je potrebno sodbe, v primerih, ko je to primerno, tudi javno kritizirati. Črnčec je med drugim poudaril, da morajo biti sodniki odgovorni nam, davkoplačevalcem in vsem državljanom Republike Slovenije.

 

Črnčec se je v intervjuju tudi dotaknil stanja, ki vlada v slovenskem medijskem prostoru. Ne zdi se mu prav, da se je kljub vsakodnevnim aktivnostim Odbora 2014, potrebno boriti za medijsko pozornost. Nikakor ne gre zanemariti dejstva, da tudi tuji mediji zaznavajo trenutno situacijo v naši domovini in zaskrbljeno opazujejo odvijanje dogodkov v državi, ki je včasih veljala za vzor uspešno gospodarsko razvite države.

 

Nekaj odzivov tujih medijev lahko preberete na naslednjih povezavah: (http://odbor2014.si/novice/105-politicni-zapornik-v-eu/ , http://odbor2014.si/novice/87-hans-winkler--gefangnis-als-mittel-im-wahlkampf/ , http://odbor2014.si/novice/81-fpo-kitzmullerjeva-zahteva-revidiranje-sodbe-proti-slovenskemu-opozicijskemu-politiku-jansi--in--v-ozadju-sumi-blizajoce-se-parlamentarne-volitve/ ).

 

Povzeto po Demokracija.si

Celoten intervju z dr. Damirjem Črnčecem je dostopen na naslednji povezavi:http://demokracija.si/v-fokusu/slovenija/31162-rnec-slovenska-demokracija-je-nepopolna-zaradi-invalidne-tretje-veje-oblasti

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk