Članek
Vinko Gorenak, govor pred VS, 12.10.2017
Objavljeno Nov 02, 2017

Pozdravljeni vsi, ki ste se danes zbrali tukaj pred Vrhovnim sodiščem! Lepo vas je videti.

Se morda sprašujete o smiselnosti zborovanj tukaj pred Vrhovnim sodiščem, ki trajajo že četrto leto? Mogoče!

Prepričujejo vas, da počnete nekaj nekoristnega in da niste dosegli nič. Ne to ni res!

 • Začeli ste zaradi krivične in nezakonite obsodbe Janeza Janše – ta sodba je odpravljena.
 • Odšel je tudi predsednik Sodnega sveta Janez Vlaj.
 • Odšel je predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša.
 • Odšel je Generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Preden ste začeli s temi zborovanji so veljala nekatera pravila, ki danes ne veljajo več:

Takrat so dejali, da je komentiranje sodnih odločitev prepovedano, da jih moramo le spoštovati.

Takrat so dejali, da je kritiziranje sodnih odločitev prepovedano. O zborovanjih pred sodiščem pa še razmišljali nismo.

 • Vaša zasluga je, da je danes dovoljeno komentiranje sodnih odločitev.
 • Vaša zasluga je, da je danes dovoljeno kritiziranje sodnih odločitev.
 • Vaša zasluga je, da je danes dovoljeno snemanje in fotografiranje sodnikov, kar pred vašimi zborovanji ni bilo dovoljeno.
 • Vaša zasluga je, da danes opozicijskih poslancev ne pozivajo več k odstopu zaradi kritiziranja odločitev sodstva, kar so leta 2009 še počeli.
 • Vaša zasluga je, da sodbe v imenu ljudstva postajajo javne in da nimamo več skrivanja sodnikov za sodnimi odločitvami.

Ne drži torej, da niste dosegli nič, Dosegli ste veliko. Dosegli ste zelo veliko. Toda to ni čas za zadovoljstvo in prenehanje vaši protestov. To je čas za njihovo intenziviranje. Zakaj?

Zato, ker sodstvo še vedno ni kraj delitve pravice ampak ker je še vedno tudi kraj povzročanja krivic.

Želite utemeljitev te moje trditve? Izvolite!

Toda krivice in zlorabe se dogajajo tudi drugod ne le v sodstvu. V mislih imam vrh kriminalistične policije in tožilstvo, pa še koga. Naj nadaljujem s vprašanji tem institucijam, ne vam. Verjamem, da so vam odgovori na moja vprašanja jasni in znani, institucijam kjer se zlorabe dogajajo pač ne, zato jih sprašujem:

 1. Kako je mogoče, da ste po oceni ESČP, nezakonito, zaradi 124 evrov dolga na dražbi prodali hišo g. Vaskršića iz Litije in zakaj moramo danes davkoplačevalci zato plačati nad 70.000 evrov?
 2. Enak primer se je zgodil prejšnji mesec v Novem mestu. Neki ženski, ki ni plačala 350 evrov komunalnih stroškov, je sodišče želelo na dražbi prodati stanovanje. Ko sem jim preko novinarjev sporočil, da bom ta znesek plačal jaz, da bo gospa zadržala stanovanje, pa je sodišče dražbo preklicalo.
 3. Kako je mogoče, da sta policija in tožilstvo zoper Franca Kanglerja podali nad 20 kazenskih ovadb in da jih je do danes na sodišču padlo že 13? Zakaj kriminalistična policija in tožilstvo zlorabljata svoj položaj?
 4. Zakaj preiskujete izvor premoženja Kanglerja in to, da ima v posesti 35 let star traktor in zakaj ne preiskujete tri milijardne bančne luknje in zakaj ne preiskujete milijardo opranega denarja Irana?
 5. Kako je mogoče, da je policija nezakonito pridržala župana Murske Sobote Antona Štihca, njegov preiskovalec kriminalist Aleksander Jevšek pa je takoj za tem kandidiral za župana iste občine in je bil izvoljen? Je to zakonito in pošteno? Ne ni! To je zloraba položaja!
 6. Kako je mogoče, da je policija opravila hišno preiskavo pri poslancu Andreju Magajni le zato ker je nasprotoval Zakonu o RTV, kasneje pa je izgubila zasežen računalnik in celo kopijo računalnika?
 7. Kako je mogoče, da je policija po Državnem zboru spremljala vklenjenega poslanca Zmaga Jelinčiča, po nekaj letih pa je bil oproščen vsakršne krivde?
 8. Kako je mogoče, da je policija po Ljubljani spremljala vklenjenega ministra SD Pogačnika, po nekaj letih pa je bil oproščen vsakršne krivde?
 9. Kako je mogoče, da je policija preiskovala, tožilstvo obtožilo sodstvo pa obsodilo ljudi v zadevi Patria – Ustavno sodišče pa je presodilo, da so preiskovali obtožili in sodili za nekaj kar ni kaznivo dejanje?
 10. Kako je mogoče, da je sodišče nezakonitemu financerju volilne kampanije Danila Turka v višini 1500 evrov prisodilo opomin, nezakonitemu financerju volilne kampanije Andreja Fištravca v višini 100 evrov pa kazen v višini 5000 evrov?
 11. Kako je mogoče, da je sodišče v Mariboru sodbo zoper Franca Kanglerja oprlo na več kot dve leti stare prisluhe Francu Kanglerju, v istem primeru Zorana Jankoviča pa je sodišče odredilo uničenje dokazov?
 12. Zakaj lahko predsednik Vrhovnega sodišča Masleša reče, da je potrebo Janeza Janšo »zjebati« in se ne zgodi nič?
 13. Zakaj lahko minister Goran Klemenčič v zadevi Bavčar reče, da bodo letele glave sodnikov? Sodna veja oblasti pa je tiho.
 14. Zakaj lahko Goran Klemenčič, ki je po oceni Računskega sodišča kršil osem zakonov postane minister za pravosodje? Je to nagrada? Verjetno je!
 15. Zakaj je lahko Rok Praprotnik, ki je preiskoval bančno luknjo v NLB in ni našel ničesar, za nagrado postal dobro plačan uslužbenec te iste NLB?
 16. Zakaj je Harij Furlan, ki ni nič videl nič slišal in nič vedel o pranju denarja Irana v NLB, ko je bil šef NPU, postal šef specializiranega tožilstva? In sedaj naj bi preiskoval sam sebe!
 17. Zakaj je Anton Rop ki je lagal o dogovorjenih incidentih v Piranskem zalivu med Janezom Janšo in Ivom Sanadarjem za nagrado postal izvršni direktor Mednarodnega denarnega sklada za plačo nad 20.000 evrov mesečno?
 18. Zakaj je Milan M. Cvikl po tem, ko je izvozil afero Patra na Finsko, postal član računskega sodišča EU in s tem dobil plačo nad 20.000 evrov mesečno?

Vse to so krivice. Vse to so zlorabe. Vse to nas deli na prvo in drugorazredne državljane. In temu se moramo upreti.

Spoštovani!

Se še sprašujete o smiselnosti protestov pred Vrhovnim sodiščem? Jaz se ne! Danes so vaši protesti bolj potrebni kot včeraj. Pa ne le tukaj ampak tudi pred drugimi institucijami, ki zlorabljajo svoj položaj in povzročajo krivice.

Lepa hvala!

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk

Pa me res boli vse to in še kaj! V imenu drugih ne govorim, mora vsak zase vedeti, kaj vidi v naštetih primerih in še kje!