Članek
Brez sprememb v pravosodju ne bo sprememb na bolje
Objavljeno Apr 13, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 262.

Spoštovani,

Državljani zaradi krivičnih sodb izgubljajo zaupanje v pravno državo ter ostajajo zaradi krivičnih odločitev psihološko prizadeti in finančno obubožani. Zaupanje državljanov in državljank Republike Slovenije v institucije pravne države je tudi po zadnji raziskavi Evropske komisije eno najnižjih v Evropski uniji. Imamo največ sodnikov na prebivalca v Evropski uniji, to pa se ne odraža pri učinkovitosti sodstva in kvaliteti dela.

Pravna država ne mora obstojati brez učinkovitega pravosodja, zaradi česar se je Odbor odločil, da v parlamentarno proceduro vloži predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo pravosodje naredil bolj pregledno, učinkovito in pravično za vse navadne državljane (http://odbor2014.si/novice/1152-paket-pravosodnih-sprememb/). Spremembe v slovenskem pravosodju so nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji in Odbor 2014 se s svojimi aktivnostmi neutrudno zavzema, da bomo te spremembe tudi dosegli.

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS. Na shodu bodo sodelovali: Tone Krkovič, Alenka Jeraj in Aleš Primc.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 13. 4. 2016