Članek
Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode
Objavljeno Apr 07, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 261.

Spoštovani,

v slovenskem pravosodju izjemno visok delež pravosodnih funkcionarjev na prebivalca še vedno ne odraža kakovosti, učinkovitosti in hitrosti dela pravosodnih institucij, še posebej zaskrbljujoče je kršenje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Na podlagi lanskih ugotovitev Evropskega sodišča za človekove pravice je Slovenija glede na število prebivalcev prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami Sveta Evrope.

Slabo delovanje pravosodnih institucij zavira razvoj družbe in države na vseh ostalih področjih, še posebej gospodarstva. Prepričani smo, da je v pravosodju potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Odbor za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014 je 1. 4. 2016 v Državni zbor vložil predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki je dostopen na naslednji povezavi: http://odbor2014.si/novice/1152-paket-pravosodnih-sprememb/ Potem, ko bo predsednik Državnega zbora določil rok, se bo pričelo tudi zbiranje podpisov na upravnih enotah.

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer nas bodo nagovorili: Žan Mahnič, Petra Janša in Aleš Primc.

Vljudno vabljeni!