Članek
Nada Brinovšek, govor 25. 2. 2016
Objavljeno Feb 29, 2016

Slovenec sem, Slovenec sem, tako je mati djala…(Ipavec). Ob tej pesmi se vprašam in vprašam vas dragi prijatelji, kako dolgo bomo še lahko prepevali slovenske pesmi in kako dolgo bomo še z dvignjeno glavo ponosno dejali »Slovenec sem, Slovenka sem!«

Glede na dogodke, ki smo jim priča v zadnjem času, se bojim in me je včasih res strah, da nas bo zasvojila tuja glasba, tuj jezik in tuja kultura. In v vsej tej zmedi se še bojim, da nas bo navsezadnje pogoltnila še 5 MRD velika bančna luknja.

Ja, vse to se nam dogaja pred očmi.  V SDS nenehno opozarjamo na nepravilnosti in kršitve zakonodaje, ki se vse pogosteje dogajajo tudi v hramu demokracije. In ali mislite, da je oz. bo odgovarjal za vse te kršitve?

V SDS nenehno opozarjamo na:

- pasti in posledice migrantske krize, ampak označili so nas, da hujskamo državljane;

- opozarjamo ministrico za notranje zadeve, ki dopusti, da policisti stavkajo že četrti mesec;

- opozarjamo na nepravilno ravnanje ministra za finance glede izplačila dodatkov, davčnih blagajn, s katerimi bo uničil male podjetnike;

- opozarjamo na ravnanje ministrice za šolstvo, ki kljub odločbi ustavnega sodišča, noče pripraviti spremembe zakona, s katero bi se izenačilo financiranje javnih in zasebnih šol;

- ministrica za zdravje se ne odzove na naša opozorila glede sistemske korupcije v zdravstvu;

- opozarjamo na delo ministra za zunanje zadeve, ki Slovenijo tako rekoč smeši na evropskem parketu;

- kmetijskega ministra, ki bo s svojo politiko uničil SLO kmeta;

- z izredno sejo DZ smo opozorili na ravnanje ministra za pravosodje, za katerega obstaja sum kaznivega dejanja še iz časa, ko je bil predsednik KPK in ne nazadnje

- opozarjamo na nezakonito ravnanje predsednika DZ v primeru odvzema poslanskega mandata našemu predsedniku v letu 2014 in prekoračitvi pooblastil predsednika DZ v primeru  Šircelj, ki se je zgodil  v DZ.

To še žal ni vse!

Za vsem tem se dogaja še kadrovski cunami, na vrhu vseh bančnih in finančnih institucij.

In kaj porečejo naši mediji na to?    Bore malo!   Največkrat to, kar pač naroči politika ali pa so pri svojem poročanju omejeni.

In kdaj bomo priča javnosti sojenja – zdaj smo izključno odvisni od tega kar poročajo novinarji. Ampak poglejte: novinarji še ne smejo poročat iz sodnih dvoran. Zato je včasih to poročanje lahko tudi enostransko. Če bi bilo javno, bi si vsak lahko napravil oz. ustvaril svojo sliko.

Javnost bi morala biti seznanjena. Navsezadnje so sodbe v imenu ljudstva.

Žal pa je včasih ravno obratno. Ljudje pridejo na sodišče zaradi sodnikov ali, če hočete zaradi politike, da jim sodniki izrečejo po navodilih nadrejenih sodbo, na podlagi tako imenovanih idicov, ne pa dokazov.

Ampak pravosodni sistem bi moral biti enak za vse ljudi.  Žal pa je v tem trenutku tako, da se večina ljudi boji sodišča. Bojijo se, namesto, da bi bili veseli, da bo zmagala pravica. Bojijo se zato, ker se vse prevečkrat dogaja, da  namesto pravice zmagajo indici.

In zato potrebujemo spremembe v pravosodnem sistemu. Tako kaže tudi anketa iz prejšnjega tedna. Kar 95 % anketirancev je izjavilo, da so spremembe potrebne.

Je pa res, da niso vsi sodniki slabi, večina je dobrih, žal pa tisti, ki so slabi mečejo zelo slabo luč na sodstvo, sistem in  Slovenijo.

Odbor 2014 bo v proceduro vložil predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. V SDS smo mnenja, da je v pravosodju potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih.

Vztrajali bomo pri tem predlogu  zakona, vztrajali bomo pri opozarjanju na nepravilnosti, vztrajali bomo tu pred to zgradbo    s pomočjo Odbora 2014 in vašo podporo, dragi prijatelji.

Korak za korakom moramo naprej v tako imenovano drugo republiko, ne pa nazaj v socialistično državo.

Le tako bomo lahko še našim otrokom omogočili in zagotovili, da bodo govorili slovenski jezik in peli slovenske pesmi.