Članek
dr. Matevž Tomšič, govor 18. 2. 2016
Objavljeno Feb 19, 2016

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani, Navkljub odpravi krivične obsodbe Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkovića se situacija v pravosodju in državi nasploh ne izboljšuje. Nikogar od tistih, ki so režirali politično motiviran sodni konstrukt v zadevi Patria, in tistih, ki v njem nastopali v vlogi eksekutorjev, ni doletela kakršnakoli sankcija. Še vedno zasedajo svoje dobro plačane sodniške, tožilske in ostale pozicije.

Tisti, ki bi morali ukrepati, na čelu s pravosodnim ministrom Klemenčičem, ne storijo ničesar v smeri iskanja odgovornosti. Tudi ne storijo ničesar v smeri reforme slovenskega pravosodnega sistema, s pravi uvedbe sprememb, ki bi preprečile podobne zlorabe prava. Počnejo pa nekaj drugega: preganjajo tiste, ki opozarjajo na tovrstne zlorabe – tako so bili sproženi postopki zoper organizatorje shodov Odbora 2014 pred sodiščem.

Zadeve je mogoče izboljšati edino na sistemski način. Zato je vsekakor nujen sprejem ukrepov za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v  slovenskem pravosodnem sistemu, kakršne predlaga Odbor 2014. Tistim, zlorabljajo pravo za politične, poslovne, ideološke ali kakršnekoli druge interese, in s tem kršijo pravice državljanov, tu ne sme biti mesta.

Namesto, da bi vladajoči poskrbeli za učinkovito zaščito državljanov pred nasilnimi posegi v njihovo svobodo, nameravajo to svobodo še sami dodatno omejevali. In to v imenu nekakšnih fantomskih konceptov, kakršen je t.i. 'sovražni govor'. Boj proti le-temu, ki naj bi bil namenjen zaščiti ogroženih manjšin, pa ne služi ničemur drugemu kot izločanju drugače mislečih, se pravi vseh tistih, ki ne pristajajo na postulate vladajoče multi-kulti levičarske ideologije. Je zgolj sredstvo za vzdrževanja monopola tranzicijske levice. Tako je lahko obtožen sovražnega govora malodane vsak, ki poudarja pomen domoljubja, ki  nasprotuje neomejenemu priseljevanju, ki spoštuje tradicionalne družinske vrednote.

Najverjetneje sodimo v to kategorijo tudi mi, ki tu pred sodiščem protestiramo zoper razmere v slovenskemu sodstvu. A to nas seveda ne bo zastrašilo, kaj šele da bi nas ustavilo. Svobode izražati svoje mnenje si pač ne bomo pustili vzeti!