Članek
Anja Bah Žibert, govor 4. 2. 2016
Objavljeno Feb 08, 2016

Spoštovani vztrajnice in vztrajniki! Vedno sem vesela, kadar lahko spregovorim pred Vami, ki predstavljate enega od ključnih delov aktivnih državljanov. Aktivni pa niste zato, ker se Vam ponujajo boljše službe, različni honorarji ali dodatki za pripravljenost. Vaša aktivnost veje iz zavedanja, da je za to državo potrebno nekaj narediti, da tako več ne gre naprej in da se stanje samo še slabša. Slovenija potrebuje "novo pomlad" in vi ste njeni znanilci.

V državi praktično ni več področja, ki bi nam vlival optimizem. Zgubljamo na vseh področjih. Aktualni vladi pa je ob vsej nesposobnosti uspelo z aferami in škandali pokopati še tisto zadnje...vero v vrednote.

A očitno se je vse to moralo zgoditi. Zgoditi zato, da bomo lahko iz pogorišča postavili nove  temelje družbe. Veliko ovir je še pred nami, a pomembno smo premagali. Pregnali smo strah in z vztrajnostjo dokazali, da ne bomo nikoli odnehali. Mi se ne damo!

Dragi prijatelji,

Slovenijo je ilegalno prečkalo že skoraj pol milijona migrantov. Ni več daleč trenutek, ko se bodo te množice začela vračati nazaj, tudi proti Sloveniji.

Takrat bodo problemi, na katere v SDS opozarjamo že več mesecev, dobili nove dimenzije, ki nas morajo skrbeti.

V času, ko druge države, ob prvih zaostritvah azilne zakonodaje to še dodatno zaostrujejo,  je naša  vlada pripravila povsem anemičen predlog Zakona o mednarodni zaščiti. Ta gre v smeri, o kateri smo brali v posameznih medijih, pred nekaj dnevi pa slišali tudi od poslanca Združene levice Matjaža Hanžka, namreč, da bi v Slovenijo pripeljali 50.000 novih volivcev oz.  celo 200.000.« 

Spoštovani,

nikakor ne smemo popustiti in pristati na ambicije tistih, ki želijo na račun davkoplačevalcev pripeljati nove volivke in volivce. Volilvcev se ne kupuje, te si je potrebno zaslužiti na pošteni volilni tekmi.

V Sloveniji že sedaj živi 300.000 ljudi na robu ali pod pragom revščine, »medtem ko nas bo en azilant stal okoli 10.000 evrov na leto.

Lahko smo še tako zelo humanitarno in solidarno ozaveščena družba. Lahko so naše želje, kar se tiče pomoči velike. A nikakor ne morejo biti večje od nas samih. Pomagamo lahko le toliko, koliko imamo realnih možnosti in teh, glede na stanje v državi, ni veliko.

Zakon tudi ne predvideva odvzem statusa azilantu, tudi če ta stori hujše kaznivo dejanje, kar smo predlagali v SDS, čeprav druge države to že urejajo. Ob vseh hudodelstvih, ki se danes v nekaterih državah že dogajajo, bi moralo biti za našo vlado to samoumevno, a žal temu ni tako.

Kako to izgleda v Sloveniji, priča naslednji primer, ko gre za sankcije državljana RS in azilanta:

Če se v Sloveniji ženska preveč ostro obrani pred spolnim napadom, jo bo država kaznovala s kaznijo 500 evrov, na drugi strani pa bo azilant, ki v azilnem domu poseduje orožje oziroma eksploziv, zgolj premeščen na neko drugo lokacijo v Sloveniji.

Sprašujem Vas, je to sorazmernost, je to enakost pred zakonom?!

No, pa smo trčili na področje pravosodje, naš najšibkejši člen.

Pred dnevi mi je novinarka glede pravosodja zastavila zelo zanimivo in pomenljivo vprašanje in sicer:

"Se na področju pravosodja premika kaj na boljše ali pa se je pravosodni minister zgolj začasno potuhnil, saj ga praktično ni nikjer?

Moj odgovor je bil: "Ga pogrešate? Jaz prav nič. Pa ne zato, ker na področju pravosodja ne bi bile korenite spremembe nujno potrebne. Temveč prav zato! Klemenčičeva ključna naloga namreč  je, da vzdržuje obstoječi sistem.

Zato pozdravljam predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. Gre za ključne spremembe, ki bodo omogočale višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic. In kar je ključno, predstavljajo jamstvo, da bodo naredile prepih v stavbo, ki je za mojim hrbtom, za stavbo, kjer bi morala biti zagotovljena pravica, pravičnost in prav. Z uveljavitvijo teh sprememb bi v sistem pravosodja končno začeli uveljavljati nove standarde, ko gre za transparentnost  sistemom.

Gre za paket predlaganih sprememb, ki so ključne za izhod iz obstoječega stanja v našem pravosodju, ki je poznan po hujših kršitvah človekovih pravic.

Predlagane spremembe se nanašajo na vsa ključna področja; sodstvo, tožilstvo ter področje integritete in preprečevanja korupcije.

Pomembno je, da pride do teh sprememb in to na vseh omenjenih področjih.

 

In ravno to je ključna naloga in moč "nove pomladi".

Rojstvo se je pričelo...