Članek
Za učinkovit sistem odgovornosti v pravosodju
Objavljeno Feb 04, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 253.

Spoštovani,

zlorabe pravosodja v politične namene in za osebna obračunavanja, poleg drugih anomalij (nesposobnost, sodni zaostanki) so vredne največje pozornosti in zahtevajo takojšnje ukrepanje vlade in politike, ki je na oblasti, je v svojem govoru pred Vrhovnim sodiščem prejšnji teden opozoril dr. Jože Rant. Žal pa je tako stanje v pravosodju le en kamenček v mozaiku rušenja in samorazpadanja slovenske države, v uničevanju slovenskega gospodarstva in ogrožanju socialnega reda in miru, ob razpadu varnostnih in obrambnih sposobnostih države, v šibki in nesposobni zunanji politiki, v neučinkoviti obveščevalni sferi, anomalijam v kulturi, v pristranskosti medijev.

Odbor 2014 zavzema stališče, da je v pravosodju potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Pripravili smo paket pravosodnih sprememb, ki se nanaša na štiri zakone in sicer na: Zakon o sodiščih, Zakon o sodniški službi, Zakon o državnem tožilstvu in Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Paket pravosodnih sprememb je dostopen na povezavi: http://www.odbor2014.si/novice/1093-paket-pravosodnih-sprememb/ Vabimo in prosimo vas, da ga preučite in se do njega opredelite. V Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odboru 2014 si želimo dialoga o teh vprašanjih in bomo predlog na podlagi dialoga tudi dopolnili. Zavedamo se namreč, da je kulturen dialog pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti.

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer nas bodo nagovorili: Anja Bah Žibert, Marjan Petrič in Aleš Primc.
Po shodu vas vabimo, da se ob 18.30 v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva 1/IV, udeležite II. javne tribune Odbora 2014, kjer bo potekala predstavitev zakonskih sprememb za javnost, preglednost in odgovornost v slovenskem pravosodju. Na predstavitvi bodo sodelovali: odvetnica Lucija Ušaj, upokojeni odvetnik Marjan Petrič in Aleš Primc.

Vabljeni!

Odbor 2014, 4. 2. 2016