Članek
Treba je vztrajati in delati korake
Objavljeno Jan 28, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 252.

Spoštovani,

V Odboru 2014 smo prepričani, da je v pravosodju nujno potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, zato je bil tudi pripravljen Predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti, zato vas vabimo k preučitvi vsebine paketa pravosodnih sprememb, ki je dostopna na naslednji povezavi: http://odbor2014.si/novice/1093-paket-pravosodnih-sprememb/ in k posredovanju morebitnih izboljšav na naslov info@odbor2014.si.

"V normalni demokratični in pluralni družbi takšne pobude predstavljajo gibalo razvoja. V totalitarno obremenjenih družbah pa prežetost odgovornih z napuhom povzroči bodisi sovražen odziv, bodisi zaničljivo ignoranco, čemur smo priča sedaj", je na shodu Odbora 2014 opozoril pravnik Ivan Kukar.

Pobudo Odbora 2014, da pošlje v javno razpravo Predlog zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju je v svojem govoru podprl tudi Fance Cukjati, novi predsednik Zbora za republiko, ki meni, da je prišel čas, da tudi tisti sodniki, ki s svojim sojenjem dokazano kršijo zakone in ustavo, postanejo bolj odgovorni. Pa čeprav le zaradi strahu pred javnostjo. Ker miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, vas vljudno vabimo, da se nam danes, 28. januarja 2016, ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer nas bodo nagovorili: dr. Jože Rant, Franc Breznik, Iva Pavlin Žurman in Aleš Primc. Prvi del shoda bo pred Vrhovnim sodiščem, drugi del pa pred RTV Slovenija.

Vabljeni!