Članek
Očitnih dejstev se v nedogled ne da negirati
Objavljeno Jan 21, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 251.

Spoštovani,

na podlagi domačih in tujih kazalcev je stanje v slovenskem pravosodju mogoče označiti kot izredno zaskrbljujoče. Izjemno visok delež pravosodnih funkcionarjev na prebivalca se ne odraža v kakovosti, učinkovitosti in hitrosti dela pravosodnih institucij. Še posebej je zaskrbljujoče kršenje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Slovenija je glede na število prebivalcev prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami Sveta Evrope.

V Odboru 2014 smo prepričani, da je v pravosodju nujno potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, zato je bil tudi pripravljen Predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti, zato vas vabimo k preučitvi vsebine paketa pravosodnih sprememb, ki je dostopna na naslednji povezavi: http://odbor2014.si/novice/1093-paket-pravosodnih-sprememb/ in k posredovanju morebitnih izboljšav na naslov info@odbor2014.si.

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je na prejšnjem shodu opozoril, da brez vladavine prava v Sloveniji ne bo pomladi in zakonodajni predlog je podprl kot ključen korak na tej poti. Izpostavil je nujnost zakonodajnih in kadrovskih sprememb v slovenskem pravosodju. Prav tako je poudaril, da se očitnih dejstev v nedogled ne da negirati nikjer na svetu in tudi v Sloveniji bo prej kot slej prišlo do sprememb.

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer nas bodo nagovorili: France Cukjati, Ivan Kukar in Aleš Primc.
Po shodu vas vabimo, da se ob 18.30 v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva 1/IV, udeležite javne tribune Odbora 2014, kjer bo potekala predstavitev zakonskih sprememb za javnost, preglednost in odgovornost v slovenskem pravosodju. Na predstavitvi bodo sodelovali: Ivan Kukar, David Tasič in Aleš Primc.

Vabljeni!

Odbor 2014, 21. 1. 2016