Članek
Naša moč leži v naši vztrajnosti
Objavljeno Jan 14, 2016

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 250.

Spoštovani,

družbeno življenje v Sloveniji postaja vse bolj brezobzirno agresivno, negativna selekcija vse hujša, obča kultura vse bolj vulgarno primitivna, resnica in resničnost vse bolj sistemsko zmanipulirana in zamegljena. V Sloveniji smo že vrsto let priča številnim negativnim trendom. Če ti trendi v naslednjih par letih ne bodo drastično spremenili svoje smeri, bomo že srednjeročno pristali v takšni ali drugačni diktaturi. Stanje v slovenskem pravosodju je eden izmed glavnih vzrokov za moralno, socialno in gospodarsko krizo v Sloveniji ter pomeni glavno oviro za vzpostavitev svobodne, pravične in demokratične družbe, h kateri smo strmeli, ko smo ustvarjali samostojno državo Republiko Slovenijo. Institucije v moderni demokratični državi morajo zbujati v ljudeh, v imenu katerih delujejo in v imenu katerih delijo pravico, prepričanje, da delujejo v njihov prid. Pa je temu tako tudi pri nas?

Spremembe v slovenskem pravosodju so nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji in Odbor 2014 se s svojimi aktivnostmi neutrudno zavzema, da bomo te spremembe tudi dosegli. Na nujnost spremembe trenutnega stanja v Sloveniji je opozoril tudi David Tasič, ki je dejal: "Ne boste verjeli, v naši državi, kjer je marsikaj postavljeno na glavo, so tudi sodniki in tožilci ustrahovani, so pod nenehnim nadzorom in pritiskom, navsezadnje so mnogi tudi sami razvili neke vrste avtocenzuro in pristali na poslušnost. In to prav oni, ki bi s svojo pokončnostjo, s svojim pogumom in svojo profesionalno držo morali biti vzor državljanom. Oni, ki delijo pravico in bi jim morali državljani zaupati. Večina sodnikov se tega zaveda, a nima moči in poguma, da bi se otresla klike, ki je razpredla svoje mreže med sodniki in tožilci in ki meče tako slabo luč na celotno pravosodje. Zato jim moramo pomagati mi, ki smo predstavniki civilne družbe in nenehno opozarjati na kršitve in zlorabe, ki jih izvaja vrh sodniškega in tožilskega ceha."

Ker sprememb ni mogoče doseči brez civilne družbe, ki opozarja na nepravilnosti v slovenskem pravosodju vas vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 14. januarja 2016, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bosta nagovorila Janez Janša in Aleš Primc.

Vabljeni!

Odbor 2014, 14. 1. 2016