Članek
David Tasič, govor 17. 12. 2015
Objavljeno Dec 18, 2015

DRAGI VZTRAJNIKI, DRAGI PRIJATELJI, ALI VAS KAJ ZEBE DANES? V NAŠI DOMOVINI JE ZAVLADALA ZIMA. V SIMBOLNEM SMISLU, PA TUDI DOBESEDNO.

A POGLEJTE, NITI ZIMA NAS NE MORE ODGNATI. ŠE VEDNO SMO TUKAJ. IN ŠE VEDNO ZAHTEVAMO REFORME SODSTVA, ŠE VEDNO TERJAMO OD SODNIKOV POŠTENJE IN POKONČNOST. IN TERJAMO ODSTOPE MASLEŠE, FIŠERJA IN NJIHOVIH POSLUŠNIKOV, KI SO UZURPIRALI SODSTVO IN TOŽILSTVO IN SO V SRAMOTO SVOJIM CEHOVSKIM KOLEGOM.

NAJ PONOVIM TISTO, KAR SEM ŽE VEČKRAT REKEL: VEČINA SODNIKOV DELA POŠTENO IN DOBRO, DELA ZAVZETO IN PROFESIONALNO. A KAJ, KO JIH VODIJO KARIERISTI IN POVZPETNEŽI, KI SO SE OBKROŽILI S POSLUŠNIMI ISTOMIŠLJENIKI, KI IZVAJAJO PRITISK NA OSTALE SODNIKE IN ODLOČAJO O NJIHOVI KARIJERI, NAPREDOVANJU, ALI JIM CELO GROZIJO Z IZGUBO SLUŽBE.

DRAGI PRIJATELJI, NE BOSTE VERJELI, V NAŠI DRŽAVI, KJER JE MARSIKAJ POSTAVLJENO NA GLAVO, SO TUDI SODNIKI IN TOŽILCI USTRAHOVANI, SO POD NENEHNIM NADZOROM IN PRITISKOM, NAVSEZADNJE SO MNOGI TUDI SAMI RAZVILI NEKE VRSTE AVTOCENZURO IN PRISTALI NA POSLUŠNOST. IN TO PRAV ONI, KI BI SVOJO POKONČNOSTJO, SVOJIM POGUMOM IN SVOJO PROFESIONALNO DRŽO MORALI BITI VZOR DRŽAVLJANOM. ONI, KI DELIJO PRAVICO IN BI JIM MORALI DRŽAVLJANI ZAUPATI.

VEČINA SODNIKOV SE TEGA ZAVEDA, A NIMA MOČI IN POGUMA, DA BI SE OTRESLA KLIKE, KI JE RAZPREDLA SVOJE MREŽE MED SODNIKI IN TOŽILCI IN KI MEČE TAKO SLABO LUČ NA CELOTNO PRAVOSODJE. ZATO JIM MORAMO POMAGATI MI, KI SMO PREDSTAVNIKI CIVILNE DRUŽBE, IN NENEHNO OPOZARJATI NA KRŠITVE IN ZLORABE, KI JIH IZVAJA VRH SODNIŠKEGA IN TOŽILSKEGA CEHA. ZATO BOMO ŠE NAPREJ VZTRAJALI IN TERJALI ODSTOPE MASLEŠE IN FIŠERJA.

VAM VSTRAJNIKI PA ŽELIM ENO LEPO IN SREČNO NOVO LETO 2016. VI STE SE V TEM LETU IN POL ŽE IZKAZALI. POKAZALI STE SVOJ DRŽAVLJANSKI POGUM, POKAZALI STE, DA VAM NI VSEENO V KAKŠNI DRŽAVI ŽIVITE. 

PRAV TAKO PA ŽELIM SODNIKOM IN TOŽILCEM, PA TUDI VSEM DRŽAVLJANOM SLOVENIJE, DA KONČNO ODPREJO OČI IN PO SVOJIH MOČEH NAREDIJO NEKAJ ZA BOLJŠO PRIHODNOST SLOVENIJE.