Članek
Patricija Šulin, govor 5. 11. 2015
Objavljeno Nov 06, 2015

Spoštovane vztrajnice in vztrajniki! Ponosna sem na vse, ki vztrajate tu pred sodiščem, kot branik resnice in pravice. Letošnje leto obeležujemo 25 let od dogodkov, ki so spremenili tok slovenske zgodovine. Na prvih večstrankarskih volitvah po Drugi svetovni vojni je zmagal Demos, žal pa je zmaga razuma trajala zgolj dva tedna, saj je na predsedniških volitvah zmagala stara komunistična ekipa.

Slovenci smo imeli v prelomnih trenutkih upanje v demokracijo in vero v svetlo prihodnost! Žal pa nam ni uspelo narediti dokončenga preloma s totalitarnim režimom. Komunisti nam preko svojih naslednikov kradejo prav tisto upanje, ki nam ga je dala Demosova zmaga in tisti ponos, ki smo ga čutili na plebiscitu, ko je ljudstvo glasno in jasno izrazilo, da želi živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji!

25 let kasneje se je Slovenija znašla na prelomnici, prav tako pa celotna EU. Migrantje so preplavili našo deželo, vlada pa je popolnoma brez vizije in moči. Ste se vprašali kako je mogoče, da te val pribežnikov preseneti, če smo to vedeli že več mesecev! Vlada ni kos preizkušnjam! Kako naprej? Bomo klecnili pred izzivi?

Žal odločnosti ne vidimo. Premišljevanje, analiziranje in seznanjanje sodi med šolske klopi, mi pa potrebujemo konkretne ukrepe, ki bodo Slovenijo rešili pred utopitvijo.

Če bi leta 1991 bila na oblasti današnja vlada, bi verjetno še kar bili del Jugoslavije. K sreči sta takrat vajeti prevzela Janez Janša in Tone Krkovič. Z odločnimi ukrepi sta nas rešila pred agresorjem in njima se lahko zahvalimo za 25. junij. Brez njiju naša domovina ne bi bila tudi naša država.

Zagovarjam solidarnost, vendar v prvi vrsti mora biti poskrbljeno za varnost! Demokracijo ogrožajo ekstremistična gibanja, na nas pa je, da se borimo in ohranimo vrednote na katerih temelji EU. Mir je privilegij, ki ga ne smemo izpustiti iz rok! Migrantska kriza ni rešljiva v EU! Humanitarna pomoč in skrb za begunce je zgolj obliž na rano. Pomagati je treba na vojnem območju, tudi s temeljitim bojem proti ISIS-u in z odločnim preprečevanjem in reševanjem konfliktnih in vojnih situacij.

S potezami Slovenske vlade ne moremo biti zadovoljni, saj je spregledala razsežnost krize, kar se je sicer napovedovalo že dolgo časa naprej. Zamudila je s pravočasnimi ukrepi. Obžalujem, da ni že prej zaprosila za pomoč, tako finančno, kot tudi pomoč v obliki dodatnih policistov iz drugih držav Evropske unije. Vlada RS je tudi zamudila priložnost, da bi sama dala kakšno pobudo za reševanje krize, ne pa samo pasivno čakala kaj se bo zgodilo. Slovenijo je v zadnjih dneh prešlo že krepko čez 100 tisoč beguncev oz. migrantov, kar je toliko, kot če bi jih denimo v Nemčijo prišlo preko treh miljonov, zato bi morala vlada RS odločneje in hitreje ukrepati.

Resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki je bila sprejeta leta 2009, poziva k spominu na žrtve vseh totalitarizmov in k njihovi obsodbi. Odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi, in izraža sočutje z žrtvami ter njihovimi svojci. Po njihovem mnenju mora biti obsodba jasna, politika pa pri njej brez izjeme enotna. Če del politike tega koraka ne želi storiti, to pomeni tiho odobravanje tako zločinov in kršitev človekovih pravic kot tudi zločincev.

SDS je letos pred evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov že tretjič vložila v DZ resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki kot sem rekla poziva k spominu na žrtve vseh totalitarizmov in k njihovi obsodbi.

Ob obravnavi resolucije leta 2009 je DZ po več zapletih na koncu sprejel le deklaracijo o seznanitvi z resolucijo. Na letošnji julijski seji DZ pa poslanci o resoluciji niso glasovali, saj je pristojna parlamentarna komisija pred tem ni potrdila.

Slovenska politika ob 70. obletnici 2. svetovne vojne in 20. obletnici genocida v Srebrenici še vedno ni dovolj zrela, da enotno obsodi vse tri totalitarne in avtoritarne režime.

Preoblečeni obrazi pod novimi imeni se na vso moč in za vsako ceno borijo za ohranitev privilegijev, z nazadnjaškimi potezami pa Slovenijo vodijo v propad. Pri vseh slabih potezah pa imajo še podporo medijev in ljudje živijo še naprej v laži.

V teh kriznih razmerah ne smemo dovoliti, da bi obupali. Potrebujemo enotno, odločno in optimistično Evropo! Potrebujemo politiko, ki ne bo tiščala glave v pesek, ampak bo iskala rešitve za boljši jutri. Potrebujemo več in ne manj Evrope!

Svoboda vsem vztrajnicam in vztrajnikom!