Članek
Nada Brinovšek, govor 29. 10. 2015
Objavljeno Oct 31, 2015

Dragi prijatelji, Živimo v državi, kjer je veliko stvari obrnjenih na glavo. Bogatenje na račun revnih, postaja glavna vrednota te vlade. Pravna država je le še spomin. Državni zbor RS kot najvišji organ v državi, se kljub obilici dr. prava, odvetnikov in ne vem kakšnih strokovnjakov še, moti in sprejema s koalicijsko večino odločitve, ki na Ustavnem sodišču RS padejo.

Tokrat smo že drugič priča, da je Ustavno sodišče RS razsodilo, da je DZ RS s koalicijsko večino sprejel napačno odločitev.

Prvič se je to zgodilo v mesecu juniju letos, ko je Ustavno sodišče  RS dokončno odpravilo sklep, s katerim je  Državni zbor RS, nezakonito odvzel mandat  našemu predsedniku Janezu Janši.  

In   drugič, ko je v  prejšnjem tednu Ustavno sodišče RS razsodilo  glede novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in s tem dopustilo razpis referenduma.

Ja, take  doktorje prava in pravnike imamo v DZ RS.   Odgovornosti pa ne prevzame nihče, pa čeprav bi jo moral.

In ne samo v DZ RS. Še večji strokovnjaki so na ministrstvih oz. Vladi. Vlada pošilja v obravnavo na matična delovna telesa in v DZ RS, svoje predloge zakonov, ki jih nato  koalicija  spreminja  -   in to kar v vseh členih.  Vsaj Vlada in koalicija bi se lahko uskladili.  To je težko razumeti!

Tem tako imenovanim strokovnjakom niti Slovenska vesoljska agencija, ki jo je Vlada ustanovila v tem mesecu,  ne more pomagati.   Ali pač?  To prepuščam vaši domišljiji.

Vlada in koalicija nam neprestano  »solita pamet«, da so predlogi opozicije zanič, pa četudi se v daljšem časovnem obdobju izkaže, da so predlogi konstruktivni in upravičeni.

Tu imam v mislih:

- ko je Vlada RS   zavrnila  opozorila našega predsednika Janeza Janše,  glede begunske krize. Ja,  naša  Vlada je opozorila tako rekoč prezrla, Evropa pa jih je povzela.  Prav tako je predsednik Vlade RS – Cerar, na včerajšnji tiskovni konferenci,   pisanje našega predsednika,   ki je na Svet za nacionalno varnost, v svojem pismu predlagal 8 predlogov za rešitev begunske krize,   to pismo zavrnil in ocenil, da  Janševo ravnanje ni državotvorno;

- Vlada prav tako noče slišati  naša opozorila glede nepreglednosti in nepravilnosti v zvezi z bančno luknjo. Še huje:  Vlada je tako rekoč čez noč obglavila DUTB in SDH, ki skupaj upravljata s 15 MRD državnim premoženjem.   Cilj Vlade  RS je nič drugega, kot da na ta mesta postavi »svoje fante«. In spet se bo nadaljevala prodaja državnih podjetij pod mizo. In to  tistim, ki so naredili bančno luknjo. Zdaj pa bodo lahko še enkrat okrog ovinka prišli do svojega premoženja na račun nas - državljanov;

- Tudi našega stalnega opozarjanje  na padec Slovenije na vseh lestvicah konkurenčnosti in lestvici ekonomske svobode, Vlada noče razumeti.  Vlada RS odgovarja, da si napačno tolmačimo objavljene podatke. Da je te podatke mogoče razumeti tudi na drugačen način in, da pretiravamo.    Pa kako pretiravamo: saj te primerjave  nismo delali mi v SDS, te analize so izdelek svetovnih institucij;

- Vlada se  ne odziva na naša opozorila glede neurejenih razmer na UKC,  na srčni kirurgiji, onkološkem inštitutu, kaj šele na opozorila glede imenovanja novega direktorja UKC. Kaj šele dejstva, da se  ministrstvo za zdravje ni pravočasno vključilo v begunsko krizo;

Ja, v takšni državi  živimo: ne deluje zakonodajna veja oblasti, izvršilna veja oblasti, da o sodstvu danes sploh ne govorimo.

Samo »pobožno« si še lahko želimo, da bo naš predsednik Vlade enkrat vendar le spregledal. Da ne bo širši javnosti razlagal kako je »presenečen«, kot je to izjavil v zvezi z begunsko krizo;

Upam pa, da bo prišel čas, ko bomo pozitivno presenečeni mi državljani, ki nam je še kako mar za pravno državo. Pa kljub temu, da nas na vseh področjih »tlačijo in tolčejo po glavi« češ, da si zadeve napačno razlagamo, da jih ne razumemo, da jih gledamo z DESNE STRANI,……Ja, pa naj bo z desne !

Prepričana sem, da nam bo pri  tem gledanju z desne strani,  pomagala naša  nova televizija - TV24.

Pa srečno Slovenija!