Članek
Radovan Cerjak, govor 22. 10. 2015
Objavljeno Oct 28, 2015

Dragi prijatelji! Kdo bi si mislil, dragi prijatelji, ob začetku teh naših srečevanj, da bodo le -ta morala trajati toliko časa?

Primarna zahteva zaradi katere smo se začeli zbirati pred stavbo za mano, je resda vsaj delno uresničena. Krivična sodba zoper prvaka opozicije je odpravljena. Tudi sodno je na ta način potrjeno, da je Janez Janša nedolžen, da ni storil očitanega kaznivega dejanja in navsezadnje tudi to, da je bil po krivici, ne samo procesuiran, pač pa tudi  po krivici, zaprt.  Na  mestu je zato vprašanje, ali bo kdo v naši državi, za povzročeno nematerialno in materialno škodo po krivici sodno preganjanemu vodji opozicije, tudi odgovarjal? Ali bo  zato to kdo odgovarjal ne nazadnje tudi Slovenkam in Slovencem, za vso gospodarsko, moralno in drugo nazadovanje, ki smo mu bili priča zaradi izmišljene afere Patria? Naj vam že sedaj odgovorim na ta dva retorična vprašanja. Verjetno zato  ne bo nihče odgovarjal, žalostno a resnično dejstvo, to pač je pač Slovenija leta 2015.

Pa si ta Slovenija in ljudje, ki živimo v njej, vendarle zasluži nekaj  boljšega, neko evropsko normalnost, normalnost kot jo živijo v drugih evropskih državah z demokratično tradicijo. Tudi na nas je naloga, da po svoje prispevamo, da do te normalnosti slej ko prej tudi  pride, saj je bila drugače ustanovitev lastne države,  zaman in nepotrebna.  Novo nastajajoča medijska hiša, je eden od svetlih žarkov upanja, upanja v neko bolj pluralno Slovenijo, Slovenijo v kateri bodo vsa razmišljanja o družbeni stvarnosti, predstavljena na enak način, ne pa tako kot se v Sloveniji dogaja  danes, da tiste, ki se zavzemajo in javno propagirajo  restavracijo utopičnih in popolnoma skreganih idej z zdravo pametjo in demokracijo, predstavljajo, kot progresivce tisti, ki pa javno podvomimo v resnice, ki nam jih vsakodnevno prodajajo dominantni mediji, pa smo predstavljeni kot ekstremisti.  Pa še kaki hujši izrazi se najdejo za nas.

Pri nas imajo še vedno domovinsko pravico v dominantnih medijih ljudje, ki jih ne krasi izobrazba in inteligenca, pač pa poslušnost in zaslepljenost. Primerov za to je nič koliko. Naj omenim samo  poročanje Dela o trenutno za Slovenijo najbolj pereči problematiki, problematiki nezakonitega tranzita ljudi iz Bližnjega vzhoda.  Delo kar naprej govori o ubogih beguncih, objavlja slike žensk in otrok, slik mladih moških, ki delajo "selfije" ob gorečih šotorih, pa svojim bralcem seveda ne prikažejo. Dejanska migranstka stvarnost so ljudje, ki zažigajo šotore in druge stvari, za katere je moral nekdo trdo delati, ti mladi ljudje pa imajo zgolj en cilj, priti v obljubljeno deželo  Nemčijo. Resnični begunci, ljudje, ki si rešujejo golo življenje, želijo zgolj varnost. Ti gospodje, ki jih naši mediji tako vztrajno predstavljajo kot begunce, pa si izbirajo državo kjer bi želeli bili. Vsakomur je jasno, da gre tukaj za čiste ekonomske migrante, ki niso nikakršni begunci, le večini slovenskim novinarjem, to še ni jasno.

Neštetokrat sem se spraševal, zakaj recimo Delo, Dnevnik, Mladina, POP TV, da ne naštevam drugih medijev, nikoli ni objavila niti enega samega prispevka o tem, zakaj je npr.  večina slovenskih izvoznikov pred letom 1990, torej še v času komunizma, skoraj vedno izvažala svoje izdelke preko posrednikov, ne pa izvajali direktne prodaje svojim  kupcem?  Isto se je dogajalo tudi z nabavami repromateriala, tudi te nabave so se  dogajale, povečini vedno zgolj preko posrednikov? Ali je bil to zgolj način, da si so se še kaki socialistični direktorji skupaj s posredniki, lažje  "omastili", ali pa je bil to zapovedan modus operandi s strani partijskega vodstva , da se je na ta način denar slovenskih  delavcev lažje in bolj zamaskirano  kradel in se nalagal na tajnih računih v tujini? Primerov takega poslovanja je nič koliko. Elan, Prevent,  Videm Krško, da ne naštevam drugih...

Zakaj nihče tega  ne razišče? Zakaj nihče ne razišče kje je na tak način ukraden denar iz Slovenije? Koliko ga je bilo ukradeno iz Slovenije? Kaj se je s tem denarjem dogajalo, kaj se dogaja sedaj? Kdo z njim danes upravlja? Zakaj se take preiskave nikoli v samostojni Sloveniji ni lotila kriminalistična policija? Zakaj se o tem denarju nikoli ni javno povprašalo  vrhovnega partijskega šefa, še danes najbolj vplivnega strica iz ozadja, Milana Kučana? Vprašanj je zelo veliko, odgovorov pa ni in ni. Namesto tega smo leta in leta v medijih brali izmišljene zgodbe o trgovini z orožjem, ogromnih zneskih, s katerimi  naj bi si  posamezniki pri tej trgovini okoristili. Kot pri Patrii, tudi pri aferi orožje, nismo dočakali nobenega dokaza in ga tudi ne bomo nikoli, saj ga očitno ni. Je pa bila tudi ta afera priročna za medijsko diskreditacijo Janeza Janše. Ko se to ni prijelo, je pač  je sledila Patria. Ko je le ta padla, sledi afera Trenta. Ko bo padla še ta, kdo ve, kaj bo sledilo potem....

Naj se vrnem na že omenjeni,  že precej star primer iz začetka 90 let, primer  papirnice Videm krško. To je tiste papirnice, katere direktor je bil nekoč vsem znani Silvo Gorenc. Tega gospoda na tem mestu res ni potrebno posebej predstavljati. V 90. letih po stečaju, pa je prišel na mesto glavnega direktorja Skandinavec, Šved  Rolf Norman, izkušen gospodarstvenik, papirničar, ki je stvari začel reševati na pravi način.  Ugotovil je odliv denarja preko raznih posrednikov in, ko je poslovanje želel centralizirati in preprečiti te odlive, se mu je zgodilo  ljudstvo. Takratni sindikalni funkcionarji so nahujskali nevedne delavce, k stavki.  Razlog? Prevelika plača priznanega tujega strokovnjaka. Vas ta resnična zgodba spominja na kako  zgodbo iz današnjega časa? Na slabo banko?  Ali ni bil tudi pri slabi banki, javno predstavljeni razlog zamenjave, priznanih tujih skandinavskih gospodarstvenikov popolnoma isti, kot v prej omenjeni zgodbi? Kdo sploh  verjame pravljicam o previsokih plačah, ki naj bi bile razlog za odhod tujega menedžmenta iz DUTB-ja? Kdo? Verjetno samo novinarka javne RTV ga. Mojca  Pašek in njej podobni novinarji na Delu.

Naj sklenem dragi prijatelji, Slovenija še ni normalna država, vsi ki se tukaj zbiramo, pa smo, upam, da ne bo zvenelo preveč domišljavo,  če drugega ne, vsaj  glas normalnosti, glas razuma. Svoboda Sloveniji!