Članek
dr. Matevž Tomšič, govor 8. 10. 2015
Objavljeno Oct 12, 2015

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani, Krivična obsodba Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkovića, zaradi katere so morali celo v zapor, je odpravljena. Sedaj so povsem oprani absurdnih očitkov, ki jih je sproduciralo do skrajnosti spolitizirano slovensko pravosodje. In to ne iz nekakšnih proceduralnih razlogov, kot razlagajo režimski propagandisti v dominantnih medijih; ampak iz najbolj temeljnih vsebinskih razlogov.

Ustavno sodišče, ki je očitno eden redkih preostalih stebrov razumnosti in spodobnosti v tej državi, je namreč ugotovilo, da njihova krivda ne samo da ni bila dokazana, ampak da sploh ni bila opredeljena.  V bistvu je ugotovilo to, kar smo mi – vztrajnice in vztrajniki – vedeli od samega začetka: da je šlo za konstrukt, ki se ga ne bi sramovali niti nekdanji realsocialistični režimi.

Po vseh tem času na lahko članice in člane Odbora 2014 upravičeno preveva zadovoljstvo. Uspelo nam je to, za kar so mnogi mislili, da nam bo spodletelo. Uspelo nam je v slovenski javnosti zasidrati svoj kritični glas o zlorabah s strani postkomunističnega pravosodja. Pri tem nas si mogla nevtralizirati nenaklonjenost vladajoče politike in njim služečih dominantnih medijev. Ti so nas najprej skušali ignorirati. Ko jim to ni uspelo, so nas začeli zasmehovati in klevetati. Še posebej so si prizadevali osebno in poklicno diskreditirati naše vodilne predstavnike – predvsem dr. Damirja Črnčeca in Aleša Primca.

Vendar jim ni uspelo. Še vedno smo tudi, z nič manj volje in elana kot na začetku.

Toda pozor! Morda je ena naša bitka dobljena, vojna pa nikakor ne. Branko Masleša je še vedno predsednik VS, Zvonko Fišer je še vedno generalni državni tožilec. Prav tako so na svojih mestih vsi sodniki in tožilci, ki so sodelovali v tem nečastnem komplotu. V slovenskem pravosodju se ni tako rekoč nič spremenilo. Še vedno predstavlja eno najšibkejših točk slovenske tranzicije in eno od največjih ovir pri demokratizaciji slovenske družbe. Zato naše poslanstvo ni končano. Končano bo takrat, ko omenjeni ne bodo več na svojih položajih. In ko bo sodstvo dejansko začelo opravljati svojo demokratično funkcijo.