Članek
David Tasič, govor 17. 9. 2015
Objavljeno Sep 29, 2015

Prijatelji, Afera Patria je dočakala svoj klavrni konec. Tisti, ki so si je omislili, so lahko razočarani. Njeni izvajalci, sodniki, ki so o njej odločali na različnih nivojih, so se popolnoma osmešili. Da bi relativizirali svoj popolni fiasko, so proces Patria pripeljali do zastaranja, čeprav za to ni bilo nikakršne potrebe.

Zavlekli so ga do zastaralnega roka, čeprav je Ustavno sodišče obsodilne sodbe razveljavilo zaradi kršenja načela zakonitosti in človekovih pravic obsojenih, kar pomeni, da bi obtožnica morala biti zavržena in postopek na nižjih sodiščih ustavljen.

Ta afera bo šla v zgodovino kot največja sramota slovenskega pravosodja in kot najhujša  zloraba prava v politične namene. S tem so načrtovalci in izvajalci afere Patria spremenili izid volitev in s tem tudi potek procesov, ki bi našo družbo končno peljali na pot napredka in premagovanja krize. Falsifikatorjem zgodovine je še enkrat uspelo, in državljani Slovenije smo bili še enkrat grobo opeharjeni. Ni jim pa uspelo dokončno uničiti Janeza Janšo in opozicijo, in s tem še vedno tudi upanje na spremembe v naši družbi.

Ta poglavitni cilj ljudi, ki iz ozadja vodijo našo državo, je ostal neuresničen, zato se je  veliko besa in sovraštva ob dokončnem razpletu afere Patria spet usulo na  Janšo in slovensko pomlad. Na vidiku je nova afera Trenta in vsakemu, ki vsaj malo spremlja politično dogajanje pri nas, je popolnoma jasno, da so se na Janeza Janšo spravili z vso močjo, sistematično in z enim samim namenom – dokončno zatreti opozicijo na Slovenskem.

Sovraštvo je njihovo pogonsko gorivo. Sovraštvo v medijih, javnih govorih, sovraštvo, ki ga je čutiti na vsakem koraku. Na njihovo sovraštvo moramo odgovoriti samo na en način – z ljubeznijo.

Z ljubeznijo do domovine, z ljubeznijo do njenih prebivalcev, z ljubeznijo do svobode, človekovih pravic in demokracije. Z ljubeznijo do načel in dosežkov Evrope in nekoč svobodne Slovenije.

Mi bomo z ljubeznijo premagali njihovo sovraštvo. Z vztrajanjem in ljubeznijo. To je edina pot, ki nas vodi iz teme in brezizhodnosti današnjega časa. To je naša edina pot v prihodnost, edina pot, ki jo tlakujemo že danes.