Članek
Jelka Godec, govor 17. 9. 2015
Objavljeno Sep 19, 2015

Spoštovani v poslanski skupini SDS v DZ RS nenehno opozarjamo na kršenje človekovih pravic v naši družbi. Posebej še v pravosodju. Statistike evropskih inštitucij kažejo na to, da padamo na vseh svetovnih lestvicah na ekonomskem področju, gospodarstvu, ekonomski svobodi, pravosodju…

Trenutna vlada pa ne stori ničesar. Zatiska si oči. Kot razlog oz. opravičilo navaja, da evropske institucije, ki objavijo statistične analize ne uporabljajo prave metodologije pri pridobivanju podatkov, da se sklicujemo na podatke in statistike kvazi nevladnih organizacij, da gre za zastarele podatke itd.

Naj navedem primer:

Tina Brecelj, državna sekretarka ministrstva za pravosodje, je na plenarni seji DZ dejala, da nismo najslabši v pravosodju oz. da je San Marino večji kršitelj človekovih pravic, kot Slovenija. Zanimivo, da je to dobra primerjava, čeprav ima San Marino 30.000 prebivalcev.

Še več. Menda  smo vedno boljši in najboljši na določenih področjih v pravosodju. Nemčija pravi, da smo primer dobre prakse. Prosili so, da predstavimo kako imamo urejeno e- zemljiško knjigo.

Gospod Masleša je na Odboru za pravosodje dejal: »Nikakor nismo neobčutljivi za ugotovljene kršitve pred ESČP.«

In kako so občutljivi? Tako, da poiščejo odgovorne in izvedejo sankcije? Vsekakor ne…Občutljivi so tako, da se spravijo na opozicijo in na nemočne državljane, ki nimajo vez poznanstev ne denarja, da bi lahko parirali našemu krivosodju…

Masleša je dejal da je ugotovitev nemškega sodnika Normana Dukoffa, da je sodstvo v Republiki Sloveniji neučinkovito oziroma premalo učinkovito, subjektivna ocena. Da je subjektivna ocena nemškega sodnika tudi to, da se sodniki pri nas ukvarjajo s ščitenjem svojih privilegijev in plačil.

Je to res? Se vam res zdi, da je to subjektivna ocena?

Masleša dodaja:

»Zagotavljam vam, da bomo sodniki in sodstvo ohranili osebno in strokovno dostojanstvo ter samozavest ter s svojim predanim in kakovostnim delom še bolj okrepili zaupanje v naše delo.«

Samo mislimo si lahko kaj to pomeni. Naj nas preseneti. Mogoče njegov odstop?

Odstop vseh, ki so kršili človekove pravice v sodnih postopkih. Odstop generalnega točilca Fišerja in ministra Klemenčiča

Spoštovani,

Slovenija je res razdeljena. Na dva pola. In vsak bije svoj boj. In boji so različni. Na različnih temeljih. Eni se borijo za svoje privilegije, na temeljih zavajanj, laži in družinskih ter prijateljskih privilegijih.

Mi pa se borimo za pravico, Slovenijo in na temeljih poštenega dela, pravice in resnice.

In vemo kdo je zmagovalec. Samo potrebno je verjeti, ne obupati. Ne sme nas biti strah boja. Ne sme nas biti strah zmage.

Jelka Godec

Ljubljana, 17. 10.2015