Članek
dr. Vinko Gorenak, govor 11. 9. 2015
Objavljeno Sep 11, 2015

Pozdravljeni vsi! Lepo vas je ponovno videti na tem kraju. Malo prej smo slišali, da je minister Klemenčič policiji poslal dopis, da je to zemljišče njihovo in da ne dovoli našega zborovanja. Verjamem policiji. Toda glede na njegovo včerajšnjo izjavo je jasno, da je želel lagal, jasno je da je želel v past pripeljati policiste, ki bi ukrepali, odgovornosti pa nebi prevzel on temveč bi jo zvalil na policiste.

No ne vem ali vas je Branko Masleša kdaj tukaj obiskal? Verjetno ne. Je kdaj z vami govoril? Verjetno ne. Poslanci pa imamo nekatere privilegije, med drugim tudi te, da z nami morajo govoriti posamezniki kakršen je Branko Masleša. In midva za Maslešo sva včeraj govorila. Točneje predaval sem mu kakšnih 45 minut. Tudi on je govoril, toda ni odgovoril na moja vprašanja. Srečala sva se torej iz oči v oči bi rekli.

Naj vam v nadaljevanju na kratko povem, kaj sem Branku Masleši povedal.

Že od leta 2008 dalje opozarjamo, da je proces Patria politično montiran sodni proces, ki je imel namen uničiti ali močno oslabiti SDS, njenega predsednika Janeza Janšo pa izločiti iz političnega življenja.

Vse ključne odločitve tožilstva in sodstva pa ste javnosti sporočali neposredno pred različnimi volitvami, seveda z namenom vplivanja na volilne rezultate.

Politični konstrukt, imenovan obtožni predlog tožilstva, bi morala, zaradi neobstoja kaznivega dejanja, zavrniti že okrajna sodnica Barbara Klajnšček.

Tega ni storila, je pa izrekla obsodilno sodbo, čeprav se je zavedala, da je obsodila nedolžne ljudi.

Napako bi lahko popravilo višje sodišče, toda tega ni storilo. Tudi višji sodniki so zavestno kršili človekove pravice in nedolžne ljudi poslali v zapor.

To so storili vam podrejeni sodniki. In kaj ste naredil vi?

Najmanj kar bi lahko naredili je to, da bi zadevo na Vrhovnem sodišču razveljavili in jasno povedali, da ne gre za kaznivo dejanje.

Tudi izločili bi se lahko iz postopka pa tega niste naredili.

Še več. Sam sebe ste postavil na čelo senata Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo sodbi dveh podrejenih sodišč.

Torej ste tudi vi osebno kršili človekove pravice in nedolžno obsojene in poslane v zapor tam tudi pustili.

Vašo početje in početje podrejenih sodnikov, ki so sodili v tej zadevi, je ustavilo šele Ustavno sodišče.

To je jasno povedalo, da ste tako vi, kot drugi sodniki v tej zadevi, kršili človekove pravice, ker ste sodili za nekaj kar ni kaznivo dejanje.

Vi ste torej kršili človekove pravice in sedaj pravite, da priznavate odločitev Ustavnega sodišča.

To je premalo gospod predsednik Branko Masleša.

Odgovornost morate sprejeti, toda vi se še opravičiti niste pripravljeni.

To da priznavate odločitev Ustavnega sodišča je nekaj podobnega, kot če bi lokalni zdravnik bolniku vbrizgal napačno injekcijo zaradi katere bi lahko umrl, nato pa bi mu v Kliničnem centru uspeli rešiti življenje.

No verjetno ne bi bilo dovolj, če bi lokalni zdravnik dejal da spoštuje postopke Kliničnega centra. To bi bilo premalo, takega zdravnika bi ovadili.

Torej tudi vi bi lahko prevzeli odgovornost, se prizadetim opravičili in odstopili. Toda tega očitno ne zmorete.

Gospod predsednik Branko Masleša, vi radi govorite o političnih pritiskih na sodstvo.

Kaj pa obratno? Vi in vaši sodniki ste v zadevi Patria, neposredno in namerno s kršitvijo človekovih pravic, nedopustno posegli v politično podobo Slovenije.

Odločitve sodstva v zadevi Patria in tudi vaše osebne odločitve, so spremenile politično podobo Slovenije in tudi življenje ljudi.

Leta 2008, ko ste sprožili zadevo Patria je imela Slovenija 8 milijard evrov dolgov, danes jih ima 30 milijard. Tudi to je vaša soodgovornost«.

Branko Masleša je seveda tudi dobil besedo. Govoril je kakšne pol ure. Na ta del moje razprave sploh ni odgovoril.

Ste pričakovali kaj drugega?

Jaz ne.