Članek
Zahtevamo opravičilo
Objavljeno Aug 21, 2015
Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 232: Zahtevamo opravičilo!
Spoštovani,

Slovenijo je ta teden pretresla za marsikoga šokantna novica, za vztrajnike iz Odbora 2014 pa potrditev vsega, kar je Odbor predstavljal slovenski javnosti. Slovenija je država, kjer se najbolj množično med vsemi članicami Sveta Evrope kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Fišer in Masleša sta to s svojimi oprodami počela v totalitarizmu in to počneta tudi v demokraciji. Vendar zaušnica iz Evrope je na mizi, Slovenija je na nečastnem prvem mestu množičnih kršiteljev človekovih pravic in to pred državami kot so Azerbajdžan, Rusija in Turčija. Sramota in tragedija. Slovenija je bila spoznana za kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v 304 od 323 primerov, več kot 8000 primerov iz Slovenije pa še čaka na odločitev. Najprej slovenski tožilci in nato slovenski sodniki na vseh stopnjah sojenja so Sloveniji naredili neverjetno škodo. Moralno, poteptan je ugled vseh nas, nič krivih in materialno, vse nastale stroške bomo morali plačati mi, davkoplačevalci. Najbolj prizadeti, posamezniki in posameznice, ki so jim bile kršene človekove pravice pa upravičeno poleg odškodnine pričakujejo tudi opravičilo. Opravičilo konkretnega tožilca in vsakega konkretnega sodnika, ki je kršil človekove pravice.

V Odboru 2014 smo napovedali, da bomo vztrajali dokler Slovenija ne bo dejansko postala vzpostavljena vladavina prava. Zahtevalo smo:

1. Javnost sodniškega dela.

2. Preglednost sodniškega dela.

3. Vzpostavitev sistema odgovornosti med funkcionarji v pravosodju.

4. Vsem žrtvam pravosodja po letu 1945 morajo ne le država, ampak tudi sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci, ki so jim s sodnimi zmotami in z zlorabo pravosodja povzročili krivico, osebno zagotoviti materialno in moralno zadoščenje.

5. Vzpostavitev neodvisne preiskave stanja in zlorab v slovenskem pravosodju, s strani tujih pravnih strokovnjakov, katerih neodvisnost in strokovna integriteta sta nedvomni.

Sedaj po objavi teh sramotnih rezultatov pa ponovno zahtevamo odstop Fišerja in Masleše. Od slovenske izvršilne oblasti, pravosodnega ministra in predsednika vlade, v 15 dneh pričakujemo objavo poročila z imeni vseh tožilcev in sodnikov, ki so sodelovali pri 304 primerih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zahtevamo prikaz natančnih stroškov, ki so nastali v okviru teh postopkov ter predstavitev načina, kdo in kako se bo v imenu slovenske države opravičil žrtvam množičnega kršenja človekovih pravic.

Poročilo bomo objavili na našem shodu 9. septembra 2015, ob 17.00, pred hišo sramote in krivice - Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije.

Odbor 2014, 21. 8. 2015